Kuhanje brez sproščanja nevarnih snovi iz posode

0
1769

Nosečnice in družine z majhnimi otroki bodite še posebej pozorne pri uporabi kozmetike, oblačil, čistil in posode. Mnogo kemikalij se sprošča pri kuhanju in s preprostimi ukrepi lahko njihovo nevarnost odpravite ali vsaj omilite. Nasveti o uporabi plastične, teflonske in aluminijaste posode vam bodo pomagali, da bo vaša hrana res zdrava.

Po besedah mag. Viviane Golja, univ .dipl. kem., noben material ni povsem inerten in popolnoma zdrav za uporabo. Vsak material lahko del sestavin sprošča tudi v živila. Priporoča, da ne uporabljate poškodovane posode, obenem pa pojasni, kako varno uporabljati plastično, teflonsko in aluminijasto posodo.

Če je posoda narejena na način, kot ga določa zakonodaja, ne bi smela imeti nobenega vonja. To preverite že v trgovini. Če začutite kakršenkoli vonj, izdelka ne kupite.

Noben material ni povsem inerten. Vsak lahko del sestavin sprošča tudi v živila. Materiali so narejeni tako, da ne sproščajo snovi v količinah, ki naj ne bi bile škodljive za zdravje.

V aluminijasti posodi ni priporočljivo shranjevati kislih in slanih živil. Nevtralna živila, npr. voda ali neslana juha, se lahko shranjujejo v njej, ne pa kaj, kar je narejeno iz sadja in zelenjave. Mleko se brez težav shranjuje v aluminijasti posodi. Jogurti pa so kisli in naj ne bi imeli stika z aluminijem. Pokrovčki so zaščiteni s premazi. Če se mu želite izogniti, ni treba polizati kapljic jogurta na pokrovčku.

Če opazite, da je posoda spremenila videz, vonja pa sploh ne bi smela spremeniti niti oddajati, potem večinoma gre za trde plastike, pri katerih v primeru slabše kakovosti pride do razgradnje v neželene produkte. Če opazite, da se nekaj dogaja, jih, da ne boste v dvomu, raje zavrzite.

Teflon je nanešen, da zaščiti osnovni kovinski material pred korozijo. Že pri premazu se lahko uporabljajo določene snovi za polimerizacijo, ostanki snovi pa so lahko še v posodi. Svetujem, da ob nakupu nove posode, ne glede na to, ali je teflonska ali katera druga, v tej posodi nekajkrat zavrete vodo in vsebino zavržete. Tudi če kupite silikonski pekač, ga v pečici enkrat ali dvakrat dobro pregrejte, da hlapne spojine izpuhtijo. Pečico nato dobro prezračite.

Prazne teflonske posode ne pregrevajte na plošči, saj teflon začne razpadati. Nastajajo manjše molekule, ki so hlapne in zelo škodljive.

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj