Krvavitev iz nosu med nosečnostjo

0
4234

Pogoste krvavitve iz nosu so zelo pogost simptom nosečnosti in čeprav so lahko nadležne, so običajno precej neškodljive. Krvavitve iz nosu med nosečnostjo so verjetno posledica povečanega pretoka krvi in povečanega pritiska na krvne žile. Nosečnice imajo v telesu dejansko 30 % do 50 % več krvi v obtoku. Ta kri je potrebna za ohranitev zdrave posteljice in otroka.

Večino nosečnic, ki trpijo zaradi krvavitev iz nosu, skrbijo neželeni učinki krvavitve. Običajno je količina krvi, ki jo izgubite, premajhna, da bi vas moralo skrbeti. Redko se lahko zgodi, da nekatere ženske pri krvavitvi iz nosu izgubijo velike količine krvi. To lahko povzroči slabost, omedlevico in celo potrebe po transfuziji. Če ste izgubili velike količine krvi, pojdite k najbližjemu zdravniku za nujne primere.

Kako ustaviti krvavitev iz nosu

Če krvavite iz nosu, je pomembno, da poskušate pretok krvi ​​ustaviti. Najprej se usedite. Nato se nagnite naprej in glavo držite nad področjem srca. Stisnite nos na področju odprtine pod nosno kostjo. Krvavitev ustavljajte okoli 10 minut. Če imate nekaj ledu, ga zavijte in dajte na nos – to pomaga krvnim žilam. Ne ulezite se in ne nagibajte glave nazaj – to lahko povzroči, da kri pogoltnete, kar lahko privede do slabosti in bruhanja. Po krvavitvi se brisanju nosu in izpihavanju izogibajte vsaj naslednjih 12 ur.

Vir: Healthy-Pregnancy

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here