Krajši delovni čas po porodu in pravica do dojenja

0
3448

Koriščenje pravice do krajšega delovnega časa po porodu, pravica do dojenja in odsotnosti zaradi bolezni.

Ko se mlada mamica vrne na delovno mesto, ima možnost skrajšanega delovnega časa, 4 ure, 6 ur, ali pa skrajšanega za eno uro, kar je najpogostejša praksa. Mamice lahko koristijo pravico do prste ure za dojenje. O različnih pravicah smo se pogovarjali z Mileno Hvale, dipl. uprav. org., vodjo enote za starševsko varstvo in družinske prejemke, Center za socialno delo Ljubljana – Šiška.

Ko se ženska vrne na delovno mesto, lahko koristi krajšan delovni čas, naprimer 4 ure, 6 ur, samo eno uro. Ker so danes taki delovni časi od 8ih zjutraj do štirih, petih popoldne, vrtci pa se zaprejo že prej. Starši pa tudi pravijo, da imajo vsaj še nekaj od dneva. To se danes kar precej koristi. Možno je tudi samo za 4 ure, zaradi varstva, vendar je to vedno vezano na finance. Plačano je zavarovanje za osem ur, vendar dohodki pa so seveda nižji. To pa se potem Poznan na njeni naslednji porodniški, saj ne gre 55 % od njene plače ampak od minimalne plače. Tu pa tudi govorimo o dojenju, saj zakon o varovanju zdravja določa, da ima mama najmanj enourni odmor, če doji otroka. Mama prinese potrdilo, da doji otroka in ima pravico med delovnim časom izkoristit eno uro.

Na centrih priporočajo, da se naročite za uro in datum sestanka, kjer vam bodo lahko strokovnjaki v živo pomagali pri vsaki zagati pred katero se znajdete. Uradne ure so v ponedeljek (8.00-12.00, 13.00-15.00), sredo (8.00-12.00, 13.00-17.00) in petek (8.00-12.00).

Milena Hvale

http://www.csd-lj-siska.si/splosno/index.asp

dipl. uprav. org., vodja enote za starševsko varstvo in družinske prejemke s Centra za socialno delo Ljubljana – Šiška

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj