Kožne spremembe pri dojenčku

11750
Kožna znamenja
Kožna znamenja

V prvih 24–36 urah po rojstvu se prične luščenje kože, ki lahko traja nekaj tednov.

Rojstvo predstavlja za otroka velik izziv, saj se morajo njegovi organi in organski sistemi v marsičem prilagoditi na spremenjeno okolje. Koža popolnoma dozori pri 37 tednih nosečnosti, znojnice začnejo delovati pri 36 tednih.

Ob rojstvu je koža mehka in nagubana ter pokrita s plastjo izločkov lojnic in odmrlih celic povrhnjice – kazeozni verniks. Verniks začne nastajati proti koncu drugega trimesečja nosečnosti in pokriva kožo plodu v zadnjem trimesečju nosečnosti. Služi kot zaščita pred izgubo tekočine in bakterijskimi okužbami, omogoča zakisanje kože, naselitev z normalno bakterijsko floro; je naravni vlažilec kože in je pomemben pri uravnavanju telesne temperature. V prvih 24–36 urah po rojstvu se prične luščenje kože, ki lahko traja nekaj tednov.

Nenevarne kožne spremembe pri dojenčku

Toksični eritem se lahko pojavi v prvih dneh po rojstvu kot rdečina ali gnojni mehurčki z vnetnim obročem. Pojavijo se po vsem telesu, razen po dlaneh in podplatih, običajno pa jih po dveh dneh ni več.

Harlekinov znak nastane pri nekaterih novorojenčkih v nekaj dneh po rojstvu, zaradi nezrelega krvnega obtoka, na tisti strani, kjer otrok leži. Koža postane rdeča (ostala je bleda). Po tretjem tednu se znak običajno ne pojavi več.

Marmorirana koža (cutis marmorata) je pogostejša v hladnih prostorih, ko se poveča odzivnost telesa na temperaturo. Koža je videti lisasta, a ko otroka ogrejemo, lise izginejo

Neonatalne akne prepoznate kot bunkice, ki lahko postanejo gnojne, pojavijo se na obrazu. Nastanejo pod vplivom androgenih materinih hormonov in izginejo v nekaj tednih. Če ne izginejo, obiščite pediatra.

Sesalni žulj je mehurček, napolnjen s tekočino na zgornji ustnici, ki kmalu izzveni. Lahko nastane že v maternici zaradi sesanja palca, kazalca ali podlahti, pri večini pa nastane po rojstvu. Otroku ne povzroča neugodja, le utrdi ustnico, da otrok lažje sesa.

Milia ali kožno proso je sprememba, ki se pojavi pri polovici novorojenčkov. Bele bunkice (1-2 mm) nastanejo po licu, čelu, bradi, dlesni ali sredini ustnega neba zaradi zapor žlez lojnic. Zdravljenje ni potrebno, saj bunkice spontano izginejo.

Miliaria nastane zaradi zapore izvodil znojnic. Pokaže se kot majhne rožnate bunkice z bistro tekočino. Otroka raje prenehajte mazati s mastnimi mazili, naj bo v hladnejšem prostoru in oblačila slecite.

Hiperplazija lojnic nastane zaradi vpliva materinih androgenih hormonov. Kaže se kot rumeno bele bunkice po nosu, čelu, zgornji ustnici in licih.

Seboroični dermatitis se lahko pojavi po obrazu, čelu in lasišču kot pordeli deli, ki se luščijo oz. je koža pokrita z rumenkastimi luskami. Pordelo kožo je priporočljivo mazati z mastnim mazilom, lasišče pa umivati s šamponom za temenca.

Madeži bele kave so običajno manj kot 3 cm velika kožna znamenja, barve bele kave in nepravilne ovalne oblike. Če jih je več ali so nepravilnih oblik, obiščite pediatra.

Mongolska pega (dermalna melanocitoza) je pogostejša pri otrocih s temnejšim tenom. Ta sivomodra pega (lahko jih je več) nastane zaradi nakopičenih pigmentnih celic, običajno v spodnjem delu hrbta, zadnjice ali stegnih.

Štorkljin ugriz (nevus simplex) se lahko pojavi na vekah, čelu, zgornji ustnici ali tilniku. Je rožnata lisa, lahko tudi rdeča do modro rdeča, ki lahko do drugega ali tretjega leta izzveni, včasih pa ostane za vedno.

Viri: Novorojenčkova koža, Prvi koraki – Društvo za pomoč bolnim novorojenčkom, UKC Pediatrična klinika, Klinični oddelek za neonatologijo, 2017. Vznemirljive spremembe na otroški koži, Vlasta Dragoš, dr. med., specialistka dermatovenerologije in alergologinja z Otroškega oddelka Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, Naša lekarna št. 73, maj 2013.

Dominika Žugelj

https://www.mf.uni-lj.si/

dr. med., Medicinska fakulteta Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav