Kožne bolezni otroka

0
5653
Kožne bolezni
Kožne bolezni

Otroške bolezni, ki jih moramo znati prepoznati pri otroku so tudi kožne bolezni -škrlatinka, bolezni rok, nog in ust, 5. in 6. otroška bolezen, norice in krastavost. Kako jih opazimo in zdravimo?

Škrlatinka

Škrlatinka je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča eritrogeni toksin bakterije Streptococcus pyogenes. Prištevamo jo med otroške bolezni, vendar lahko človek zboli večkrat v življenju, zaradi različnih sevov bakterije. Prenaša se s kapljično infekcijo. Inkubacija, obdobje od okužbe do izbruha bolezni, je običajno tri do pet dni.

Za škrlatinko je značilno vneto žrelo,  pordel jezik – malinast, visoka telesna temperatura in značilen rdeč, droben izpuščaj kože. Lahko se pojavi mrzlica, glavobol, bolečine v trebuhu, včasih bruhanje, driska. Izpuščaj se pojavi 12 – 48 ur po nastopu vročine, najprej na prsih, pod pazduhami in za ušesi. Obraz je prost ali se pojavi rdečina lic, okolica ust je bleda. Na otip hrapava koža z drobnim izpuščajem, malinast jezik, bledica okoli ust so patognomonični znaki škrlatinke. Izpuščaj je najhujši v kožnih gubah, v teh lahko pride do drobnih pikčastih krvavitev, ki so posledica poškodb kapilar v koži. Tri do pet dni po izbruhu začnejo izpuščaji bledeti, jezik se prične čistiti. V drugem tednu se prične luščenje kože na dlaneh in podplatih.

Zdravljenje: Otroku znižujemo povišano temperaturo, zdravimo ga s penicilinskimi antibiotiki. Potreben je počitek, veliko tekočine in lahko prebavljiva hrana. Ob neustrezno zdravljeni škrlatinki lahko pride do septičnih zapletov, npr. vnetja  ušes in obnosnih votlin, ponovitve angine, vnetja srčne mišice, sklepnega revmatizma in vnetja ledvičnih čašic.

Bolezni rok, nog in ust

Je akutna virusna bolezen, najpogosteje zbolijo otroci do 5. leta, lahko zbolijo tudi odrasli. Povzročajo jo enterovirusi, prenaša se kapljično in preko okuženega blata. Inkubacija je običajno 4 -6 dni, okužena oseba izloča virus že pred pojavom bolezenskih težav. Bolezen običajno poteka blago in brez zapletov. Znaki bolezni so vročina, ki običajno traja do pet dni in ni zelo visoka, mehurčki v ustni votlini, ki počijo in nastanejo boleče razjede, po telesu se pojavi izpuščaj, najpogosteje na dlaneh, podplatih in zadnjici. Izpuščaje obdaja obroč rdečine.

Bolezen traja teden dni, otroka zdravimo simptomatsko, zbijamo povišano temperaturo, nadomeščamo izgubljeno tekočino..Potrebni ukrepi so zračenje prostorov in umivanje rok.

5. otroška bolezen

Je akutna virusna bolezen, ki se pojavlja pri majhnih otrocih, lahko tudi pri šolarjih. Inkubacijska doba je 7 – 14 dni, zanjo je značilen izpuščaj, blago povišana temperatura in redkeje vnetje sklepov. Virus prizadene celice v kostnem mozgu iz katerih se kasneje razvijejo rdeče krvničke, zato je možna tudi prehodna slabokrvnost.

Za bolezen je značilen rdeč izpuščaj na otrokovih licih; le-ta se lahko razširi tudi drugje po telesu (zlasti po udih in na ritki); izpuščaj je ostro omejen in navadno v obliki metulja; blago povišana telesna temperatura ob izbruhu bolezni. Povišana temperature se pojavi nekaj dni pred izbruhom izpuščaja. Zdravljenje je simptomatsko. Ko se pojavi izpuščaj, otrok ni več kužen.

6. otroška bolezen

Je akutna virusna bolezen, za katero je značilna visoka telesna temperatura (do 40 °C), ki vztraja 3 dni, kar jo loči od pete otroške bolezni. Zbolevajo dojenčki in majhni otroci. Bolezen se prenaša kapljično s slino, izločki iz nosu in kašljem. Otrok je kužen nekaj dni pred porastom in nekaj dni po padcu temperature, neodvisno od izpuščaja.

Po padcu temperature se pojavi rdeč izpuščaj po vratu, trupu in udih, ki lahko traja tudi več tednov. Lahko otečejo bezgavke na vratu, pojavi se serozen izcedek iz nosu, otrok kašlja, bruha ali ima drisko, redek zaplet so vročinski krči zaradi povišane temperature. Zdravljenje je simptomatsko, nadomeščamo tekočino, znižujemo povišano telesno temperaturo. Ko se pojavi izpuščaj, otrok ni več kužen.

Norice (vodene koze)

Herpesno-virusna infekcija, ki se prenaša s kapljično okužbo in z neposrednim dotikom. Obolevajo otroci, tudi mladostniki, po ozdravitvi ostane virus navzoč v telesu in se lahko v odrasli dobi ob zmanjšanju imunskega odgovora ponovno reaktivira, takrat zbolimo z pasavcem. Obdobje obolevanja je od januarja do maja, lahko preko celega leta.

Virus je zelo kužen, prenaša se kapljično, v zraku pa preživi le 10 minut. Značilni znaki so rdečkasti mehurčki, napolnjeni z vodeno tekočino. Izpuščaj se najprej pojavi ob robu lasišča, za ušesi in se širi na celo telo in sluznice. Prizadene tudi kožo na glavi, ustno sluznico, sluznico spolnih organov in močno srbi. V težjih primerih se izpuščaj razširi po vsem telesu, telesna temperatura poraste, otrok kašlja, lahko bruha.

Po nekaj dneh se mehurčki posušijo, spremenijo v kraste in odpadejo. Zdravljenje je simptomatsko, otrok naj počiva, tuširajte ga z mlačno vodo, pije naj veliko tekočine, uživa naj lahko prebavljivo hrano. Ob prizadetosti ustne sluznice naj uživa nesladke kalorične napitke. Zdravnik lahko predpiše zdravilo, ki omili srbenje. na koži in ustni sluznici. Ob praskanju mehurčkov se lahko razvije bakterijska okužba, ognojki in brazgotine.

Impetigo ali krastavost

Je površinska okužba kože, ki jo povzročajo bakterije iz rodu Streptokoka. Razvije se lahko na predhodno poškodovani koži, kot so lišaji in ekcemi. Vnetne spremembe se prenašajo zelo hitro iz enega dela kože na drugega, prenašajo se z rokami na druge ljudi. Bolezen se kaže z razvojem mehurčkov in krast, prizadeta področja, predvsem obraz in roke, postanejo pordela in prekrita z malimi mehurčki. Vsebina mehurčkov izteče, nadomestijo jih kraste, ki so tipično medene barve.

Bolezen zdravimo z lokalnimi antibiotiki kadar se pojavlja v blagi obliki, sicer potrebuje otrok sistemski antibiotik. Nevarnost prenosa izgine, ko so prizadeta območja popolnoma suha. Najpogosteje se prenaša z neposrednim stikom, lahko pa tudi s posrednim, preko okuženih predmetov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here