Kopanje dojenčka

0
10314
Kopanje dojenčka
Kopanje dojenčka

Opazujte otroka in premislite, kdaj imate vi in vaš mož resnično čas, da bo kopanje užitek in druženje. Najbolje je določiti čim bolj reden čas. Higieni je zadoščeno, če otroka kopljete 1-2 krat na teden.

Ostanek popkovine se bo že v prvih dneh začel sušiti in bo v prvem tednu odpadel. Žile, ki ne opravljajo več svoje naloge, se zaprejo, nato pa se čez 10 do 20 dni spremenijo v vezi. Ostanek popkovine se potem, ko krn odpade, postopno suši še približno dva tedna. Popek se bo hitreje sušil, če bo čim več na zraku, zato ga ne pokrivajte s plastičnimi hlačkami in plenicami. Dokler popek ni popolnoma zaceljen, ga večkrat dnevno očistite s sterilnim robčkom. Dokler se popek ne zaceli otroka ne smete kopati, lahko ga samo umivate, saj kopanje lahko povzroči okužbo popka. Prvič kopa dojenčka patronažna sestra. Priporoča se kopanje na dva do tri dni oziroma po željah staršev, namilite pa ga le enkrat na teden.

Ker je dojenčkova koža petkrat tanjša od vaše, je zelo občutljiva. Zato čas kopanja v prvem letu ne sme presegati 10-12 minut.

Pred kopanjem si pripravite vse stvari, ki jih boste potrebovali za kopanje in po kopanju. Ne pozabite tudi ogreti prostor.

 • brisača,
 • tetra plenica,
 • bombažno vato,
 • krpica,
 • banjica,
 • topla vodo,
 • blago milo,
 • krtačka za česanje,
 • olje za nego kože,
 • oblačila za preobleči (bodi, majčka, plenička, hlačke, nogavičke copatki, kapica).

Kopanje in miljenje

 1. Banjico napolnite do polovice. Začnite natakati mrzlo vodo, ki ji dodajate vročo vodo. Voda naj ima približno 37 stopinj. S termometrom (šele ko dobite občutek pa s komolcem) preverite temperaturo vode, sam prostor pa naj ima najmanj 24 stopinj.
 2. Dojenčka slecite. Začnemo na obrazu. Z navlaženo vato očistite obraz (pazite na gubice okoli ust, v katerih se lahko nabira slina ali mleko) in okrog oči. Vsako oko očistite posebej z drugim kosmom vate od zunanjega kota proti nosku.
 3. Namilite bombažno krpo in umijte otroka po celem telesu začenši na lasišču. Nadaljujete po vratu, rokah, pazduhi, trupu, nogah in nazadnje po ritki. Posebej pazljivo očistite gube pod vratom in v pazduhi.
 4. Otroka zavijte v tetra plenico, na kateri ste ga namilili, in ga počasi polagajte v vodo. Glejte ga v oči in se pogovarjajte z njim ter mu počasi sperite milnico.
 5. Glavico umivamo na začetku čim večkrat, saj je masaža lasišča priporočljiva zaradi preprečevanja nastanka temenic.

Držanje pri kopanju

Med kopeljo je pomembno, da dojenčka držite zanesljivo. Če ga v kad polagate s hrbtom navzdol, ga primite tako: z dlanjo pojdite okoli otrokovega hrbta ter ga z dlanjo primite za ramo in pod pazduho, njegova glavica pa naj počiva na vaši podlahti (opora mora biti na najširšem delu glavice). Tako boste z eno roko dojenčka podpirali, z drugo pa umivali.

Otroka trdno držite, saj je moker in zato spolzek. Le že izkušeni starši lahko dojenčka med kopeljo obrnejo tudi na trebuh, vendar je potrebno biti pozoren na to, da je otrokov obraz vedno nad vodo.

Po kopanju

Po kopanju otroka dvignite in položite na mehko brisačo in ga zavijte v plenico, ki ste si jo prej pripravili. Dojenčka temeljito obrišite. Med brisanjem bodite pozorni predvsem na gube pod pazduho, vratom in pod brado. Ušesa osušite s palčko, vendar le uhelj in ne segajte v sluhovod. Nežno ga zmasirajte. Z oljem za dojenčke namažite le gube za ušesi, na vratu in pod pazduho. Otroka oblecite in zavijte v odejo, da se ogreje. Prostor, v katerem ga kopate, mora biti topel (24 stopinj Celzija), posebno v prvih tednih, saj se otroci hitro ohladijo. Dojenčku dajte na glavo tudi kapico.

Običajno boste otroka po kopanju podojili in ga dali spat. Večino otrok kopanje utrudi, zato je primerno, da ga kopate zvečer, ker bo potem dlje spal. Če ga kopate čez dan, ga tri ure po kopanju ne nosite ven.

Poskrbite za varnost

 • Niti za hip ne pustite otroka samega.
 • Priporoča se temperatura vode okoli 37 stopinj.
 • Dokler voda teče, ne postavljajta dojenčka v banjico.
 • Banjico napolnite le z nekaj centimetri vode.
 • Ne dovolite mu, da bi v kadi stal, ko je dojenček že malo večji.
 • Tudi če lahko samostojno sedi, bodite pripravljeni, da ga podprete, če mu zdrsne.
 • Na dno kadi položite gumijasto preprogo proti drsenju.
 • Mila, šamponi in peneče kopeli lahko izsušijo kožo vašega dojenčka in povzročijo izpuščaje, zato jih uporabljajte v zmernih količinah. Vsekakor se raje odpovejte dodatkom za kopanje, bolje je dodati nekaj kapljic olja iz pšeničnih kalčkov ali mandljevega olja, da se koža ne bi izsušila.
 • Čas kopanja otroka ni omejen (razen v prvem letu). Pomembno je, da sledite otrokovemu počutju in ga iz vode vzamete, ko opazite, da se ne počuti več dobro.
 • Otrok naj ne bo zelo lačen, ko začenjate s kopanjem (ker bo jokal), pa tudi ne popolnoma sit (ker lahko bruha).

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Bernarda Lukančič

vis. med. sestra, Zdravstvena postaja Žiri, patronažna

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here