Konflikti med starši

2565
Deklica.
Deklica.

Posledice dolgih prepirov, nerazrešenih konfliktov se bodo najprej pokazale v razvoju otrok.

Otrok je najbolj ranljiv član družine. Ni zaman, ko rečemo da so otroci ogledalo družine. Ko opazujemo otrokove gibe, geste, način govora, reakcije na prisotnost ljudi, reakcije na nekaj, kar je narobe naredil, imamo priložnost videti, kako dojema svet okoli sebe in kaj se je že naučil od svoje družine. Otrok se uči iz starševskega obnašanja in si to zapomni – tako se ustvarjajo IZKUŠNJE! Te izkušnje se zapišejo v možgane in v telo. Ob vsaki naslednji situaciji, bo otrok odreagiral tako, kot se je naučil iz pretekle situacije. Konflikti med starši zato zelo vplivajo na posameznika.

Otroci so občutljivi na držo in odnos staršev do njih in se vedejo v skladu s to držo. Otroci se počutijo varne takrat, ko so starši pozitivno naravnani nanje, ko se lahko sprostijo in se sami počutijo varne. Če pa starše obvladuje občutek manjvrednosti in so prvenstveno sovražno in kritično nastrojeni do sebe in do partnerja, bo otrok to občutil kot grožnjo za svojo varnost ter se bo ustrašil , da bo starše izgubil.

Posledice dolgih prepirov, nerazrešenih konfliktov se bodo najprej pokazale v razvoju otrok kot:

  • Nezmožnost čustvenega in kongnitivnega razvoja,
  • Nesposobnost regulacije osnovnih telesnih funkcij (močenje postelje, nespečnost,…)
  • Motnje pri učenju in koncentraciji,
  • Težave pri vključitvi v socialno okolje,
  • Različne psihične motnje,

Pomembno pri vsem tem je, kaj bomo mi, ki se znajdemo v tem, glede tega storili. Prepustili se tem impulzom in soustvarjali živčno vojno (ja, za konflikt sta vedno potrebna dva) ali prevzeli odgovornost za svoje besede in dejanja. Izogibajte se kritiki, ki vsebuje negativne besede o značaju ali osebnosti drugega; obrambnega vedenja; uporabljanja poniževalnih besed, prezirljivih pogledov, posmehovanj,  molka zaradi užaljenosti ali trme.

Ohranjajmo raje spoštovanje drug do drugega, notranje dostojanstvo do nas samih, odločen pogovor, ko je potreben in zavedanje, da vedno lahko prosimo za pomoč, ko nekaj ne zmoremo.

Lucija Hrovat

Srce, zakonska in družinska terapija in svetovanje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav