Koliko zahtevati od otroka

0
652
Zahtevni starši
Zahtevni starši

Nekateri starši pričakujejo, da bodo njihovi otroci povsod uspešni, da bodo najboljše in da se bodo razvijali po njihovem vnaprej določenem načrtu. Takšni otroku neprestano svetujejo, ga usmerjajo in nekaj zahtevajo od njega. Če ne izpolni njihovih zahtev ali pričakovanj, sledi kazen.

Načrt staršev je treba izpolnjevati, odpora in negativnosti ne dopuščajo. Določajo mu vse, kdaj mora jesti, kdaj spati, kdaj se igrati, kaj bo oblekel, s kom se bo družil. Visoke zahteve veljajo glede čistoče, urejenosti in še posebno glede pripravljenosti te zahteve izpolnjevati. Glavno je, da otrok slepo uboga in dela vse po načrtu staršev. Ti otroci se zgodaj učijo tujih jezikov, igranja inštrumentov, baleta in podobnega.

Takšne zahteve so vedno večje od tistega, kar otrok lahko prenese, ker nanj stalno pritiskajo in mora biti popoln v vsem, kar počne. Kadar je to nemogoče, se počuti frustriranega, ker ne more izpolniti zahtev staršev, posledica pa je lahko občutek nedoraslosti nalogam in krivde v poznejšem življenju. Takšna pričakovanja staršev glede prihodnosti otroka se nikoli ne uresničijo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj