Koliko ultrazvokov se opravi med nosečnostjo

7565

Pri prvem pregledu v nosečnosti naredi ultrazvok, da se potrdi nosečnost. Morfološki ultrazvok je zadnji pri zdravi nosečnici.

Koliko ultrazvokov se opravi med nosečnostjo

Oglejte si video, v katrem Marko Mlinarič, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo, pojasni koliko ultrazvokov se opravi v nosečnosti.

Pri prvem pregledu v nosečnosti se naredi ultrazvok, da se vidi ali nosečnost sploh je ali je izostanek menstruacije od česa drugega. Ko se ugotovi, da gre za nosečnost, se pogleda ali je to enoplodna nosečnost ali večplodna. To je prvi ultrazvok. Takrat se tudi postavi orientacijsko datum predvidenega poroda, ki se kasneje lahko tudi spreminja, ker včasih pridejo dekleta prezgodaj  in se plod še ne vidi. To je prvi ultrazvok.

Ultrazvok v nosečnosti
Ultrazvok v nosečnosti

Priporočilo je, da si dekleta privoščijo nuhalno svetlino, s katero se ugotavlja ali gre pri plodovih morda za prisotnost kakšne genetske napake in takrat se tudi postavi datum poroda, ki drži do konca.

V 21. tednu, od 18. do 23. tedna, je potem glavni ultrazvok. To je morfologija. Takrat se pregleda celega otroka in se ugotavlja, ali primerno raste, ali je primerno razvit, in se ugotavlja morebitna prisotnost ali odsotnost genetskih napak ali drugih strukturnih napak. Napake so lahko genetske, gre za napako v genih in so prizadeti otroci zaradi tega, lahko gre pa za strukturne napake, kar pomeni, da se ne razvoja ena rokica ali razcepljena ustnica, ki ni v sklopu dedne bolezni.

Ostali ultrazvoki so v primeru, da ima pacientka težave oziroma sumimo, da gre za prehitro rast ali kaj podobnega. Drugače pa je morfološki ultrazvok zadnji pri zdravi nosečnici.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav