Koliko lahko nosečnica poje in kam se razporedi teža

0
2231

Rek, naj nosečnica je za dva, že dolgo ne velja več.

Rek, da naj nosečnice je za dva, že dolgo ne velja več. V prvem tromesečju se potreba po dodatnih kalorijah ne poveča, v drugem in tretjem tromesečju pa naj bi zaužile približno 300 kcal več oz. eno dobro malico.

To je odvisno od posamezne nosečnice. Zdravo pridobivanje telesne teže v nosečnosti glede na plod in plodovnico je nekje med 10 in 11 kg. V prvem trimesečju nosečnica potrebuje enak energijski vnos kot odrasla ženska. Energijske vrednosti niso popolnoma nič večje. Ni takoj potrebno začeti jesti za dva, tudi ob koncu nosečnosti ne kot so včasih v šali dejali, da lahko nosečnica je za dva. Naj je samo zase in naj je izbrano hrano – uravnoteženo, raznovrstno hrano, zaradi okusov, saj si plod zapomni določene okuse, potem se lahko lažje začne uvajanje hrane pri dojenčkih.

V prvih treh mesecih ne potrebuje dodatnih energijskih potreb, v naslednjem trimestru pa te energijske potrebe malo povečajo za 200, 300 kalorij – praktično povedano, je to, za eno dobro malico. Večina se razporedi na težo ploda, na težo plodovnice. Vse, ki so več od 9, 10, 11 kg pa gre na maščobno tkivo nosečnice.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Širca Čampa

http://www.nutriticon.si/

univ. dipl. inž., klinična dietetičarka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here