Koliko kilogramov bom pridobila v vsakem trimesečju nosečnosti?

0
30249
Kilogrami v nosečnosti
Kilogrami v nosečnosti

Pridobivanje telesne mase med nosečnostjo je zelo individualno in je najprej odvisno od telesne teže pred nosečnostjo.

Nosečnice pridobijo povprečno 12,5 kg, sicer pa pridobljena teža niha med 10 in 20 kg, pogosto se največji delež dodatnih kilogramov pridobi v drugi polovici nosečnosti. Obstajajo pa tudi ženske, ki večino dodatnih kilogramov pridobijo v prvi polovici nosečnosti, kasneje pa ne več veliko. Dodatno težo sestavljajo (približne količine):

 • Otrok: 3500 g
 • Posteljica: 500-650 g
 • Plodovnica: 800-1000 g
 • Maternica: 900-1000 g
 • Dojke: 400-500 g
 • Volumen krvi: 1500 g
 • Tekočina v tkivih: 2000-4000 g
 • Ostala maščoba: 1700 g

Do konca prvega trimesečja nosečnice v povprečju pridobijo 1-2 kg, če veliko bruhajo in jim je slabo, pa teže ne pridobijo ali celo shujšajo. V drugem trimesečju se apetita običajno vrne, zato lahko pričakujete, da boste pridobili več kilogramov, in sicer 4-6 kg. Tudi v zadnjem trimesečju nosečnosti boste v povprečju pridobili okoli 5 kg. Na teden bi to bilo do 20. tedna nosečnosti okoli 250-350 g tedensko, v drugi polovici nosečnosti pa vsak teden približno 450-500 g. Strokovnjaki menijo, da tedensko ne bi smeli pridobiti več kot 500 g in mesečno ne več kot 2 kg.

Nič nenavadnega ni, če se naenkrat zgodi preskok v vaši teži, ali pa teža stagnira. Včasih to ni razlog za skrb. Vaš ginekolog bo presodil, ali to pomeni zaplet. Za nenadno povečanje telesne teže so lahko krivi visok krvni tlak, bolečine v hrbtu, bolečine v nogah, utrujenost in krčne žile. Poleg tega je lahko nenadno povečanje telesne teže v kombinaciji z edemom znak za preeklampsijo. Premajhno pridobivanje telesne teže pa lahko nakazuje na nevarnost prezgodnjega poroda in na to, da ima novorojenček prenizko težo.

Če težo pridobivate enakomerno, se lahko vaše telo lažje prilagaja na vedno večjo velikost telesa in zagotavlja otroku neprekinjeno oskrbo z bistvenimi hranili.

    Photo credit: brennaval via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here