Igre z otrokomKako izbrati prave igračeKoliko dejavnosti je dovolj

Koliko dejavnosti je dovolj

Kot vodilo lahko vzamete napotek, da bi morali malčki med 1. in 3. letom imeti vsaj 30 minut ali več telesne dejavnosti na dan, npr. igranja na igrišču, sprehajanja ali učnih ur glasbe ali gibanja.

Ob tem bi se morali tudi vsaj 60 minut prosto igrati, ko lahko raziskujejo in se igrajo z igračami. Malčki bi se morali ves dan gibati, čeprav je to naporno za starše in druge, ki skrbijo zanje.

Otroci te starosti ne bi smeli biti dalj časa nedejavni – nič več kot 60 minut – razen takrat, ko spijo. Da bi to dosegli, se izogibajte gledanju televizije ali dolgemu sedenju v stolčkih za otroke. Te dejavnosti nadomestite z igranjem na tleh, kjer se lahko malček giblje.

TELESNA DEJAVNOSTPROSTA IGRA
Mlajši malčki–        skupno poslušanje glasbe in rajanja–        uporaba igrač, ji jih je treba porivati ali vleči(avtomobilčki, vozovi, ki jih je treba natovarjati in raztovarjati, glasbene skrinjice)
(12-24 mesecev)–        skakanje pod nadzorom
 –        skupno raziskovanje vrta in otroškega igrišča–        posnemanje živali in odraslih pri delu (pripravljanje kosila, uporaba pribora)
 –        plezanje pod nadzorom po stopnicah in igralnih orodjih–        igranje z vstavljanjem različnih oblik in drugimi talnimi vrstami igrač
Starejši malčki–        skupno igranje na vrtu ali otroškem igrišču–        uživanje v igrah, ki zahtevajo domišljijo (igranje z modeli avtomobilčkov, govorjenje namesto domišljijskih oseb, igranje s punčkami)
(24-36 mesecev)–        igranje igric, kot so ringa, ringa raja in gnilo jajce
–        igranje z žogo
–        glasbene urice z gibanjem ali telovadbo za malčke–        sestavljanje kock
–        skupno razgibavanje–        risanje z voščenkami

Vir: Otrok v formi

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj