Kolike (trebušni krči)

1
2099
Kolike
Kolike

Krči gladkega mišičevja, t.i. kolike, se običajno pojavijo pri dojenčkih starih od 3. do 6. meseca. Največkrat se pojavijo pozno popoldne in zvečer.

Kolike

Kolike, krči gladkega mišičevja, se ponavadi pojavijo pri otrocih v času od 3. do 6. meseca starosti in ponavadi izzvenijo po 12. tednu starosti. Točnih vzrokov za kolike ne poznamo, vendar so verjetno povezane z nerazvitim prebavnim sistemom, prekomernim hranjenjem ali goltanjem zraka. Dr. Jadranka Stričević razlaga: »Dojen otrok v prvih petih minutah popije 95 % vsega, kar bo zaužil. Zato naj dojenje ne traja več kot 15 minut. Če otrok predolgo sesa, požira obenem zrak. Ta zrak (vetrovi) lahko gredo ven samo skozi usta (da podre kupček) ali skozi črevesno odprtino (vetrovi). Vmes je nekaj metrov črevesja, ki je boleče ob nategovanju (napihovanju).«

Za kolike je značilen neutolažljiv jok, rdečica obraza, krčenje in iztegovanje nog, zvijanje hrbta v loku in vetrovi in se pojavijo ponavadi pozno popoldne ali zvečer. Najprej moramo izpostaviti, da zdravila za kolike ni, blažimo lahko le simptome. Zdravstvene organizacije priporočajo sledeče ukrepe:

  • pestujte otroka in ga zavijte v odejico,
  • pravilna tehnika dojenja,
  • med hranjenjem naj dojenček sedi pokončno – s tem preprečimo goltanje zraka, enega izmed vzrokov kolik,
  • zamenjajte stekleničko za hranjenje – velikokrat se v steklenički pojavijo majhne luknjice, ki povzročajo goltanje zraka s hranjenjem,
  • ne pijte preveč pravega čaja, kave ali drugih tekočin s kofeinom, če dojite – otroke s kolikami prisotnost kofeina in začinjene hrane še bolj draži,
  • nežna masaža trebuščka,
  • po vsakem hranjenju poskrbite, da otrok »podre kupček«,
  • ob dokazani alergiji na hrano izključite živilo iz prehrane,
  • poskrbite za gibanje – velikokrat pomaga, da otroka zibate, greste z dojenčkom na sprehod ali peljete otroka naokrog z avtom.

Poskusite z zeliščnimi čaji, vsebujejo naj komarček, janež in kumino. Pomirjajo krče in pomagajo odvajati črevesne pline. Če nobene izmed naravnih metod ne delujejo, pa starši velikokrat poskusijo tudi zdravljenje z dimetikonom. To zdravilo na fizikalen način zmanjšuje površinsko napetost plinov in prostornino plinov, ki se nato izločijo po naravni poti. Tako damo dimetikon (po 15 kapljic) pred dojenjem ali ga primešamo tekočinam.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jadranka Stričević

http://www.fzv.um.si/

univ. dipl. org., Fakulteta za zdravstvene vede Maribor

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

  1. Hčerka je stara 3 mesece, pa ima še vedno krče, do kdaj so jih imeli vaši otroci, kaj vam je pomagalo? Mi karkoli naredimo, ne pomaga – večeri so v joku, in še enkrat joku. Kar je moteče tudi za starejšo hčerko, ki se zaradi joka mlajše sestrice zbudi.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here