Koktejli aditivov in otroci

0
641

Otroci naj zaužijejo čim manj hrane z aditivi. Hrana otrok naj bo pestra, mešana in če se le da doma pripravljena.

Urška Blaznik z Inštituta za varovanje zdravja RS poudarja, naj otroci uživajo čim manj hrane z aditivi, in naj bo njihova hrana pestra, mešana in če se le da pripravljena doma.

Pravzaprav je res, da so aditivi, da je vsak po sebi preverjen do kakšne je varen. Ko pa pridemo v realnem življenju do te mešanice koktajl aditivov pa pride do medsebojnega delovanja teh aditivov, za katere pa šenimamo  znanstvenih raziskav, ki bi nam lahko povedale, kakšno je to delovanje.

Seveda pa je res, da pri aditivih govorimo o tej intolerantnosti – na primer nekateri ljudje imajo problem v želodcu s citronsko kislino in je celo dokazano, da nekatera barvila lahko povzročajo hiporaktivnost otrok. Zato smo pri otrocih še posebej pozorni, torej je potrebno otrokom nuditi pestro, doma pripravljeno hrano, ki ne vsebujejo aditivov. Ni problem, da ti aditivi ne bi bili varni, vendar pa ne vemo, kakšno je njihovo sinergistično delovanje.

Občasno uživanje nikakor ne bo povzročalo težav, vendar pa je potrebno biti pozorni na to, kakšne bombone dajemo otrokom, pa sladoled in še pogosteje opažamo, da starši dajejo otrokom brezalkoholne obarvane pijače. Potrebe  po njih ni, zakaj jim ne dajemo vode ali pa naravnega soka, razredčenega naravnega soka. Pogosto tudi vidim v trgovinah, da starši zamenjujejo sok z nektarjem, sadni nektar je pravzaprav mešanica med sadjem, vodo in sladkorjem in tu lahko vnašamo lahko veliko sladkorja. Občasno uživanje ni problem, na primer za kakšne rojstne dneve, ampak drugače pa naj se starši tem aditivom čim bolj izogibajo.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Urška Blaznik

http://www.nijz.si/

univ. dipl. kem, spec. san. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here