Kognitivni razvoj pri otrocih

0
1314

Pri dveh letih nekateri otroci že znajo pripovedovati preproste zgodbe in nekateri že znajo naplesti celo domišljijsko zgodbo.

Pojavijo se tudi prvi strahovi, ki jih otroci lahko verbalizirajo in opišejo. Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana, razlaga, kako se odrasli v tej starosti začnejo spoznavati z notranjim svetom otroka v videu.

Pri dveh letih imajo nekateri otroci 200, nekateri pa imajo že 500 besed, to pa je že velik besedni zaklad. Nekateri otroci so pri dveh letih že sposobni pripovedovati preproste zgodbe, zelo preproste, odnese jih že v svet domišljije in pri treh letih že marskikateri otrok zna naplesti domišljijsko zgodbo, tako da ga včasih odrasli kar z odprtimi očmi poslušamo “ahaa”.

Pojavijo se tudi prvi strahovi, ki jih otrok celo verbalizira, celo opiše in se mi zdi, da je to za odrasle zelo zanimivo obdobje. Srečamo se z notranjim svetom otroka, s kreativnostjo, ki so jo že sposobni ti mali možgani otrok. Hkrati pa tudi vidimo, kako otrok razmišlja, dojema? Ja, seveda. Njegov način dojemanja seveda ni enak našemu. Ne gre samo zato, da nima toliko izkušenj kot mi. Gre za to, da dejansko njegovi možgani še zorijo, niso še zreli in to so stvari, ki jih bodo možgani pridobili tekom razvoja, tekom zorenja. praktično veste, da možgani zorijo do 25 leta, ko dosežejo tisti svoj optimum delovanja, ki si ga želimo potem zadržati seveda v pozno starost in imajo še kar veliko časa, da dozorijo do tega odraslega načina razmišljanja, delovanja. Tudi možganske strukture moramo dozoreti.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj