Ko vas otrok razbesni

Vsi starši se znajdejo v situaciji, ko nimajo več potrpljena za svojega otroka – ali jih ta ne uboga, jim ugovarja ali pa preprosto ignorira. Pomembno je, da na otroka na vpijete, raje se umirite po korakih.

  1. Dihajte počasi in globoko; preštejte do deset.
  2. Spomnite se, da ste odrasli in da ste za otroka zgled.
  3. Premislite, kako bi se vi počutili, če bi vam odrasli govoril tisto, kar vi govorite svojemu otroku.
  4. Za trenutek pojdite v drugo sobo in premislite, zakaj ste jezni. Ali res zaradi otroka ali vas je razburilo kaj drugega?
  5. Pokličite koga, s komer se lahko pogovarjate. Problem ni tako velik, če ga delite z drugim odraslim.
  6. Pojdite ven ali pri oknu vdihnite svež zrak.
  7. Ko imate zares »vsega dovolj«, načrtujte zase kakšno »prvo pomoč«, na primer toplo kopel, skodelico čaja, obisk nekoga, ki ga imate radi, in podobno.
  8. Tudi humor je lahko učinkovito zdravilo. Poskusite videti smešno stran situacije.
  9. Pojdite iz sobe in potem vreščite, če se tako počutite. Bolje je nadreti zidove kot pa otroka.
  10. Biti starš je eno od najpomembnejših in najdragocenejših del, ki jih lahko opravljate. Pomislite, da ste pri vsakem delu nadomestljivi, razen pri tem.

Ko gledajo nazaj, je veliko staršem žal, da niso bili več s svojimi otroki, dokler so bili manjši.  Da se niso igrali, se ukvarjali z njimi, uživali v njihovem odraščanju. Vsaka groba beseda, ki jo namenite otroku, nima usodnih posledic, če je vaš odnos v bistvu dober, če pa se pogosto jezite za vsako malenkost, vaš otrok trpi in tudi vi se slabo počutite.

Zato se potrudite, da takšne situacije preprečite, začnite takoj in zdaj, to je najboljši čas. Ugotovite, kaj vas veseli pri vzgoji otrok in kaj vas morda »uničuje«. To je lahko najpomembnejši korak k zbliževanju z otrokom, ki bo pripomogel k njegovemu zdravemu odraščanju.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj