Ko si vzamem čas zase, me grize vest

0
610

Čas zase ima pozitivne posledice za vse. Po porodu se včasih zdi, da je najti čas zase skoraj neuresničljiv projekt. Še huje je videti, kadar že imate kaj otrok in morate loviti ravnotežje med potrebami vseh. Mamice pogosto potožijo, da včasih skoraj še na stranišče ne morejo skočiti, da so do poldneva v pižami, da jim ne uspe dati v usta ničesar vse do tedaj, ko se jim že vrti v glavi.

  • Materinstvo ni le skrb za dojenčka; predvsem naj bi bilo tudi uživanje z njim. Kadar je ta sestavina okrnjena, se tudi materinstvo ne more izraziti v vsej svoji polnosti.
  • Nikar ne razmišljajte strogo matematično. Čas, ki si ga vzamete zase, ni čas, ki bi ga vzeli družini. Obratno! Družina bo od vas imela več. Zaradi tega je bolje, če ta čas prištejete k svojemu prispevku družini in da ga ne odštevate, ob tem pa se borite z občutki slabe vesti.
  • Kaj boste izbrali, je vaša stvar, biti pa vam mora pisano na kožo. Ni rečeno, da bo nekaj, kar je pomagalo vaši prijateljici, ustrezalo tudi vam. Nujno pa je, da najdete nekaj zase, nekaj, kar vam bo pomagalo vzdrževati energijo. Zato si čim pogosteje vzemite nekaj časa samo zase, privoščite si tisto, kar v tem obdobju najbolj pogrešate. Prizadevajte si, da bo tak »luksuz« dosegljiv prav vsak dan.
  • Morda hlepite po prijetni peneči kopeli – brez dojenčka v naročju.
  • Porabite nekaj trenutkov za to, da preletite časopis.
  • Morda je vaš ideal spiti zraven v miru še kavico in si nabrati nove energije.
  • Včasih naredi čudeže poslušanje najljubše glasbe.

Vir: Poporodni izziv

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here