Ko otrok laže

0
524
otrok_-listje

Mnogo malčkov še ne razlikuje med resničnostjo, željami in domišljijo, zato marsikateri otrok v tem času začne občasno lagati. Otrok se nauči razlikovati med realnostjo ali fantazijo šele do 6. ali 7. leta starosti. Mlajši otroci pa imajo še vedno močno domišljijo, tako da velikokrat mislijo, da je to, kar doživijo v svetu igre in domišljije, resnično.  Če vam otrok pripoveduje, da ima konja, potem ga v glavi zares ima. To je znak otrokove domišljije in ustvarjalnosti.

Kako bi se morali odzvati, če otrok laže? 

  1. Otroka ne kaznujte: Seveda ni rešitev, da tolerirate vso otrokovo obnašanje, vendar pa mu v tem primeru kazen ne koristi. Kazni imajo to pomanjkljivost, da potem vaš otrok verjame, da bi kazni z boljšo lažjo morda ušel.
  2. Pogovorite se s svojim otrokom: Pokažite mu, da se poštenost splača. Pohvalite svojega otroka, ko govori resnico. Tako bo vedel, da je bolje, če pove resnico, kot pa da se zlaže.
  3. Objemite svojega otroka in mu pokažite, da ga imate radi, čeprav se vam je enkrat zlagal ali se grdo obnašal.
  4. Ne tekmujte s svojim otrokom: Nikoli ne postavljajte preveč pravil in ne pričakujte preveč od svojega otroka, ker lahko to povzroči, da se zlaže še večkrat.
  5. Bodite zgled: Otroci se učijo od odraslih, ki stojijo za svojimi napakami.
  6. Pokažite mu odgovornost: Pokažite otroku, kako lahko popravi svojo napako.

otrok_-listje

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here