Klop v nosečnosti

0
3900
Klopi

Strokovnjakinji odgovarjata na vprašanje bralke, ki je v 13. tednu nosečnosti našla klopa na telesu.

Vprašanje: Pozdravljeni, sem v 13. tednu nosečnosti in sem danes v popku našla klopa. Menim, da sem ga odstranila v celoti, vendar pa me zanima, kakšne so lahko posledice za otročka in če, kako jih prepoznati, zdraviti. Obstajajo morda kakšna testiranja, terapije oz. ali sploh lahko kaj storim, vplivam na dano situacijo? Hvala lepa! Lp,

Odgovora:

“Sam ugriz klopa ni nevaren ne za vas, ne za plod.  Drugače je, če bi bil klop prenašalec borelije ali klopnega meningitisa. Obe bolezni sta potencialno nevarni za vas. Borelija ima značilen izpuščaj na koži, ki se pojavi v dneh po piku. Če opazite sumljiv obročast izpuščaj, se oglasite pri zdravniku, da vam predpiše ustrezen antibiotik. Klopni meningitis se razvije redko, tudi če bi bil klop okužen. Če ste cepljeni proti klopnemu meningitisu niste ogroženi. Tudi sicer je zelo malo verjetno, da boste imeli kakršne koli težave. Plod ni neposredno ogrožen zaradi pika klopa.”

Sabina Senčar, dr. med. in specialistka ginekologije in porodništva

“Klopi lahko prenašajo v glavnem dva pomembna povzročiltelja bolezni, to sta virus klopnega meningoencefalitisa in bakterijo Borelijo Burgdorferi. Če ste proti virusu cepljeni, je zaščiten tudi vaš plod. Boreliozo pa zdravimo z antibiotiki, pozorni morate biti na rdečino okrog vboda, rdeč pravilen kolobar. Če se ta pojavi, brž k zdravniku po antibiotik! Da pa bi se vbodno mesto vnelo zaradi ostanka klopa, je malo verjetno. Če boste vseeno opazili pordelo oz. gnojno mesto vboda, prav tako pojdite k zdravniku, ki bo vam ustrezno pomagal. Verjetnost za resne posledice za plod je zelo majhna.”

Helena Šavc, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva

asist. Helena Šavc

http://www.sb-sg.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Sabina Senčar

http://www.juna.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Ginekološka ambulanta Juna

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz