Kljubovanje otroka

0
873
deklica5

Tudi dojenčki lahko postanejo jezni, če nekaj ne deluje kot bi moralo. Obdobje kljubovanja je stresno obdobje za starše. Vseeno pa je to pomemben korak v razvoju osebnosti dojenčka, saj so močna čustva so že od vsega začetka prisotna v vseh nas.

Razlogi, zakaj lahko otroci reagirajo kljubovalno:

–         Otrok si nekaj želi: to je ena izmed najbolj tipičnih situacij, zaradi katerih so lahko dojenčki in majhni otroci jezni, mogoče nima prave igrače ali pa si želi le mamino zaščito in udobje.

–         Dojenčki nimajo občutka za čas. Preteklost poznajo le nejasno in ne morejo oceniti prihodnosti. Vse bolj pa se celoten njihov občutek osredotoči na tu in zdaj. In lahko da bo zelo jezen, če nekaj ni v redu tukaj in zdaj.

–         Prizadevanje za neodvisnost

–         Prepovedi: že v starosti od dvanajst do 18 mesecev nočejo vedno sprejeti prepovedi. Rezultat je jeza – in kljubovanje.

In kako ukrepati ob kljubovanju?

Ko gre za posesivnost, je rešitev preprosta: ali starši izpolnite željo svojega otroka in otrok dobi tisto po čemer je hrepenel, pa naj je to punčka, žoga ali le varnost. Ali pa ga opozorite, če nečesa ne more dobiti in mu razložite zakaj ne. Nikoli ne reagirajte z jezo, vaš dojenček vas namreč vidi kot vzornika. Pravilen pristop je nasprotje nevednosti: odzovite se na njegovo jezo, bodite potrpežljivi, ponudite mu rešitve za pomoč, kar je dober zgled v dveh pogledih: prvič, kot praktično orodje, ki kaže pot iz dileme in drugič-to vpliva na njegovo kasnejše osebno vedenje, ki temelji na razumevanju in empatiji.

deklica5

Vir: Familie

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here