Kje te boli?

0
1539
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Največkrat je znak bolezni pri dojenčkih izguba apetita, jok ali vročina, vendar tudi ni vedno takoj jasno, kaj je z otrokom narobe. Če otrok ne govori, velikokrat z znakovnim jezikom pokaže, kar ga boli. Zato je pomembno, da opazujete svojega otroka.

Otrok se vleče za uho – vaš otrok lahko občuti pritisk v ušesih – zaradi prehlada. Mogoče ima vnetje ušesa – potem bo vaš otrok verjetno jokal in kričal ali pa je morda prehlajen in ima zvišano telesno temperaturo. Možno je tudi, da mu raste zob in zato čuti bolečine v ušesih. Opazujte, če vaš otrok žveči prste in si poglejte njegovo ustno votlino (če je otekla, rdeča ali pa se kje že celo vidi zobek).

Otrok pritisne prste na čelo in spi – vaš otrok ima lahko glavobole, ki jih povzročajo prehlad, virusne okužbe, alergije, premalo tekočine, je lačen ali pa ima pomanjkanje spanja.

Otrok se drgne ali se drži za trebuh – bolečine v trebuhu so lahko povezane z okužbo prebavil. Po tem se običajno pojavi driska in / ali bruhanje. Možno je tudi, da ne prenaša kakšne komponente hrane, na primer laktoze. Pomislimo lahko tudi na slepič. Bolečine v trebuhu lahko odražajo tudi okužbe sečil – potem ima urin pogosto močan vonj.

Slab zadah – slaba zobna higiena in zobna gniloba lahko povzročita slab zadah, vendar obstajajo tudi drugi razlogi, kot so vnetje žrela ali vnetje dlesni. Opazujte, ali vaš otrok je kot ponavadi, ali pa ima bolečine pri žvečenju ali požiranju.

Zelena ali rumen izcedek iz nosu – večinoma gre za izcedek iz nosu . Drug razlog pa je lahko majhen predmet (npr. majhna perlica ali grah), ki je prišel v nos. Poskusite paziti, da otrok ne dobi kakšnega majhnega delca v nos. Če pa že pride do tega, mu ne jemljite predmetov ven sami, saj jih lahko potisnete še naprej. Pojdite k zdravniku, saj ima pravo orodje za nežno odstranitev predmeta. Enako velja za predmete v ušesu.

 

spanje_dojenka

Vir: Hallo-Eltern

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj