Kje se otrok nauči lagati

0
687

Otrok se nauči lagati najhitreje v svoji družini, zato moramo starši paziti, da to preprečimo in samo laži ne uporabljamo.

Otrok se najhitreje nauči lagati v družini, zato moramo starši še posebej paziti, da se otrok tega od nas ne nauči. Starši moramo paziti, da se tudi najmanjši laži ali prikrojevanju resnice izogibamo. Oglejte si video z Janjo Frelih Gorjanc, univ. dipl. psihologinjo, specialistko ZDT.

Otrok se lahko nauči lagati že v družini, na primer, če mu mami reče: »Ne smeš povedati očetu, da sem si kupila novo bluzo in koliko je stala.« Ali pa če se otrok enega od staršev bolj boji, naredi kakšno neumnost in potem staršu reče: »Ne povej mami, da sem to naredil, ker bo huda.« Če starš to potrdi, bo otrok menil, da s tem ni nič narobe.

Druga pot je to, da starš ta otrokov strah pomiri in otroku reče, da bosta drugemu staršu skupaj razložila, kaj se je zgodilo, pa čeprav bo mama ali oče malo hud. S tem otrok neha prikrojevati resnico.

Otok se bo v stiski avtomatično naučil iskanja neke druge poti, s katero bo stisko olajšal ali jo obšel. Pomembno je, da starši to opazimo. Ne smemo ga takoj obtožiti kakšen je, ker laže, ampak ugotovimo, kaj je bilo za to lažjo in zakaj nam otrok tega ni povedal, česa se je bal in čemu se je hotel izogniti. Treba je spregovoriti o dejanskem problemu, saj je laž vedno samo simptom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here