Kje naj spi dojenček?

0
1658
Otroško ležišče
Otroško ležišče

Staršem se velikokrat postavlja vprašanje, kje naj spi dojenček: v svoji posteljici oziroma košari ali v postelji s staršema?

Prednosti spanja v postelji s starši

Na splošno zaspijo dojenčki, ki spijo skupaj s staršema, lažje in hitreje kot tisti, ki spijo v svoji posteljici. Navadno se pri njih prej zgodi, da prespijo celo noč. Brez izjeme so vsi dojenčki radi blizu svojih staršev, kjer čutijo telesno toploto in varnost. Mamicam se zdi takšna ureditev velikokrat boljša zato, ker se lahko ob znakih lakote ali nemira neposredno odzovejo, poleg tega pa jim ni potrebno vstajati, da bi otroka podojile. Dojenje je tako tudi veliko lažje in bolj intenzivno zaradi odprave motečih prehodov med posteljama in veliko bolj udobno za oba. Poleg tega se domneva, da se dojenčki, ki spijo v postelji z mamo, kasneje razvijejo v bolj samostojne in samozavestne.

Prednosti spanja v otroški posteljici ali košari

Mnogi mladi starši, sploh očetje, se bojijo, da bi se med spanjem prevrnili na dojenčka. Pri spanju s starši lahko obstaja rahlo večje tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka. Poleg tega je lahko kasnejše navajanje na lastno posteljico močno oteženo. Če otrok spi v svoji posteljici, poskrbite za varnost. Čeprav naravni nagon matere ponavadi poskrbi, da se zbudi prej ali najpozneje takoj, ko je otrok nemiren, je potrebno poskrbeti za to, da dojenček ne more pasti iz posteljice, se kam zagozditi ali se pokriti z odejo, ki bi ga lahko zadušila.

V vsakem primeru je priporočljivo, da dojenček vsaj prvih nekaj mesecev spi v vaši spalnici. Otroci potrebujejo varnost in zaščito, ki jim jo lahko zagotovi le prisotnost staršev.

spanje_v_postelji

Vir: Suite101

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here