Kisle kumarice in marmelada?

0
770
Prehrana v nosečnosti
Prehrana v nosečnosti

Kisle kumarice in marmelada ter vanilijev sladoled in prekajena klobasa – so vse to le klišeji? Ne v celoti. Za takšne kombinacije hrane so krive hormonske spremembe v telesu nosečnice. Na veliko povečanja hormona beta-hCG tretjina žensk reagira s konstantno lakoto. Hormoni spremenijo tudi vaš občutek za vonj in vašo slino. Prav tako je prizadet vaš čut za okus hrane. Glavna naloga telesa je sedaj varstvo nerojenega otroka. Telo vam pove, kaj otroku dobro dene in kaj mu manjka. Morda ste že doživeli, kako odvraten vam je vonj alkohola ali cigaret? Telo vam signalizira, da te snovi lahko škodujejo vašemu otroku.

Hrepenenje kot znak pomanjkanja?

Ko telesu manjka neke snovi, ki je potrebna za otroka, oddaja signale. To naj bi nosečnico prepričalo, da sprejme ustrezno hrano. Na pomanjkanje, na primer beljakovin, se lahko telo odzove s povečano željo po proizvodih, ki vsebujejo beljakovine. Gotovo je, da ta sistem deluje pri oskrbi s kalorijami. Še posebej zato imajo vitke ženske med nosečnostjo pogosto željo po sladki ali slani jedi. Telo poskuša zagotoviti maščobne rezerve za slabe čase, da se zagotovi zdravje otroka. Ti procesi so zelo kompleksni in jih ne razumemo v celoti. Jasno je, da vašega telesa ne skrbi, da boste jedli živila, ki sicer ne gredo skupaj, ampak zahteva tisto, kar potrebuje.

Najprej je pomembno, da jeste uravnoteženo prehrano. Nič ne bo narobe, če imate pravo mero, ko vas zagrabi želja po določenem živilu. Hrepenenja po določeni hrani ne smete preveč zatirati, saj ste lahko potem nezadovoljni, to pa se lahko prenese na otroka. Če imate dobre temelje s pravilno prehrano, pa se lahko mirno prepustite vašim željam. Pazite le na to, da to ni živilo, ki ga med nosečnostjo ni priporočljivo uživati.

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here