Kenguru metoda

Kenguru metoda (metoda vestibularne stimulacije) zaradi stika kože na kožo daje številne pozitivne učinke tako pri mami kot novorojenčku, zato se uporablja že v porodnišnici (najpogosteje pri nedonošenčkih).

Prednosti metode

Metoda učinkovito vzpostavlja vitalne fiziološke funkcije in krepi vez med materjo in novorojenčkom. Dokazano je, da kontakt kože na kožo pri novorojenčku normalizira telesno temperaturo in srčni utrip, dihanje je enakomerno, raven kisika v krvi se zviša, imajo manj prebavnih težav, zmanjša se stopnja stresa in bolečinski odgovor. Vzpodbuja hitrejše pridobivanje telesne teže, izboljša se ritem spanja in budnosti, zmanjša se tudi število dihalnih premorov (apnea). Prav tako ta metoda zmanjša tveganje za bolezni dihal v prvih mesecih življenja.

Tako kot pozitivno vpliva na novorojenčka ima kenguru metoda tudi pozitivne učinke pri materi, saj spodbuja nastajanje in izločanje mleka. Mati je bolj samozavestna, zadovoljna in umirjena. Strah pred rokovanjem z novorojenčkom je manjši.

Priporočilo

Priporočen čas kengurujanja je vsaj 1.5 ure. V enotah nege se največkrat metoda izvaja v dopoldanskem in popoldanskem času, kjer materi in otroku med kengurujanjem nudijo udobje posebni ležalniki. Kenguruja se v pol sedečem ali ležečem položaju. Novorojenčka golega položijo na materine prsi. V kengurujčkanje se vključi tudi očete.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj