Kdo je doula

Doula nudi pomoč pri zanositvi, nosečnosti, porodu in po porodu. Pomagajo lahko tudi kot vir informacij o nosečnosti, porodu in skrbi za otroka. Njihov glavni namen je pomagati in nuditi pomoč.

Nosečnica - doula
Nosečnica – doula

Beseda doula prihaja iz grščine

in sicer pomeni ženska, ki služi. Doule nismo ponavadi samo ženske, so tudi moški. Bistvo doule je, da služi svojemo področju, svojemu delu. Poznamo več doul in sicer nosečniška, porodna, poporodna in celo smrtna doula. Vsaka doula je na svojem področju strokovna, izobražena, ima strokovno znanje, porodna doula pozna fizionomijo poroda, seznanjena je s potekom poroda, z različnimi komplikacijami, kako se izogniti jim, prijemi, pozicije.

Njena naloga pa je predvsem ta, da je mamici v dodatno podporo. Partner je osebna podpora, doula pa je čustvena, moralna podpora, babica pa je zdravstvena in fizična podpora. To je recimo razlika in doula je vedno  strokovno izobražena, vendar ima bolj čustveno, moralno aspekt pomoči.

Združenje slovenskih doul vsako leto praznuje Svetovni teden doul – porodnih spremljevalk, običajno marca, ko predstavijo svojeo poslanstvo, delo in vpliv doul. Pripravljajo različna predavanja, delavnice, projekcije filmov v povezavi z vsakoletno tečo rdečo nitjo.  Doule s podporo pri porodu, s svojim delovanjem in aktivizmom prispevajo k lepšim porodom in lepšim rojstvom.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj