Kdaj začutimo prve gibe otroka v trebuhu

0
24799

Prve gibe otroka v trebuhu običajno večina začuti okrog 20. tedna, je pa to odvisno tudi od tega, kako leži plod.

Z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, smo se pogovarjali o tem, kdaj začutimo prvo gibanje otroka, prve brce. Pomembno je, da otroka nosečnica stalno čuti in je pozorna na premikanje, saj je mirovanje lahko že znak morebitnih zapletov.

Okrog 20. tedna velika večina, malo je odvisno tudi od tega, kako leži plod. Če je plod postrani, ali z glavico navzdol se malo prej začuti, ker brca bolj gor na vrh. Takrat začutijo. Takrat se začne za nosečnico najlepši del nosečnosti. Trebušček zelo hitro raste, plodek hitro raste, vsak dan se oglasi, tako da ni treba več z minifotonom vsak dan poslušati plodovih srčnih utripov.

Prve gibe otroka nosečnica pozorno spremlja

Ženska potem spremlja gibe ploda, po katerih vsako nosečnico na vsakem pregledu tudi vprašamo – ali otroka dobro čutite, ga čutite kot do sedaj? Okoli 32. tedna, 34. tedna se pojavi problem, ko je plod že precej velik, veliko nosečnic pravi, zdaj ga pa zelo malo čutim, velikokrat je tudi to, da ga čutijo, ampak drugače. Seveda, prostora ni več toliko, količina plodovnice ni več toliko velika, da bi otrok lahko od daleč brcnil ali pa z roko udaril, čuti se njegovo premikanje, gibe, kobacanje noter, raztegovanje, ampak je to drugače kot prej in so potem zaskrbljene velikokrat. Tako da normalno. Vsi gibi se spet štejejo, so drugačni. Če se otroku slabo godi, če ima premalo hrane, premalo kisika, bo najprej začel šparati s tem, da bo bolj na miru, to je prvi znak, da se plodu ne dogaja dobro.

Nosečnico vedno opozorimo. Če boste otroka čutila slabo, se pridite pokazat. V tem primeru se ali posname ctg, če je že dovolj visoka nosečnost in se že krivilje plodovih srčnih utripov vidi, ali je njegovo stanje v redu ali ne, po potrebi se naredi ultrazvok in se na ta način preveri stanje ploda.

Photo credit: MakuKulden via VisualHunt / CC BY-NC

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here