Kdaj začnemo s čiščenjem zobkov

2830

S čiščenjem zobkov začnemo že pri dojenčku in ga počasi privajamo na umivanje z gazo. Ko je starejši ga navajamo na motoriko pri umivanju z zobno ščetko.

Ustna votlina se pregleduje in čisti od začetka. Dojenčku lahko umivamo zobke z gazo, kasneje pa začnemo uporabljati zobno ščetko. Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid poudarja, da je pomembno, da se čiščenjem zobkov posvetimo, da otroka naučimo pravilnega čiščenja in zavedanja kako je to pomembno opravilo.

Kdaj začnemo s čiščenjem zobkov?

Ustna votlina se pregleduje od začetka. Zobke se začne čistiti takoj, ko prvi zobek izraste. Pri dojenčku se lahko vzame samo gazico, namočeno v toplo vodo, jo damo na prsti in gremo okoli zobka, da ga očistimo. Ko je otrok starejši, lahko pa tudi od začetka, odvisno, kako otrok sodeluje, uporabljate najmanjše zobne krtačke. To so majhne krtačke, ki imajo majhno glavo, majhen aktiven del s katerim gremo okoli vseh zobkov. Malo jo pogrizljajo in se igrajo z njo, a pomembno je, da se vsak dan očisti zobke.

Navodila za pravilno čiščenje zobkov otroku

Pri čiščenju so pomembni krožni gibi in naj traja številu zob in otrokovi starosti primeren čas. Kajti ko je izraščen le 1 zobek, čiščenje traja nekaj sekund, potem pa se s starostjo in številom zob približujemo 3 minutam.

Preberite tudi kako izraščajo otroški zobki.

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav