OtrokKdaj začnemo čistiti otrokove zobe

Kdaj začnemo čistiti otrokove zobe

Z učenjem o ustni higieni začnite ko izraste prvi mlečni zob. Čistiti otrokove zobe pričnite z zobno ščetko in pasto, ki jo nanesite starši v ustrezni količini glede na starost otroka. Ščetkanje naj poteka dvakrat dnevno, pri tem pa otroka motivirajte, da bo osvojil proces za celo življenje.

Izraščanje otrokovih zob

Okvir izraščanje zob je zelo širok, pri nekaterih prvi mlečni zob izraste že pri 4 mesecih, pri drugih šele okoli 12. meseca, najpogosteje pa okoli 6. meseca starosti. Najprej izrastejo spodnji sekalci, nato zgornji mlečni sekalci, sledijo jim prvi kočniki, nato podočniki in na koncu še drugi kočniki. Vseh 20 zob bo izraslo do 3. leta starosti. Stalni zobje začnejo izraščati okoli 6. leta. Navadno prvi izrastejo spodnji sekalci. Pogosto se zgodi, da izrastejo za mlečnimi in ima otrok tako zobe v dveh vrstah, a skrb je odveč, saj se bodo sčasoma mlečni zobi zaradi sil jezika omajali in izpadli, stalni pa se bodo pomaknili na svoje mesto.

Kako čistiti otrokove zobe s ščetko 

Z nego zobkov je potrebno začeti takoj, ko pride na površje prvi zob. Zobna ščetka naj bo mehka, s krajšim aktivnim delom (to je del na katerem so ščetine). Zobe očistite dvakrat dnevno, od dlesni navzgor oz. od rdečega na belo. Zvečer otroku umijte zobe po zadnjem obroku. Do 6. leta starosti otroci še nimajo dovolj razvite fine motorike, da bi si lahko sami zadovoljivo očistili zobe, zato jih do takrat umivajte starši oz. odrasla oseba. Ob vstopu v šolo lahko postopoma (odvisno od otrokovih zmožnosti, fine motorike in volje do umivanja zob) ščetkanje prepustite otrokom. Kljub temu je dobro, da po ščetkanju preverite ali je otrok uspel umiti tudi težje dostopna mesta in jih po potrebi očistite še dodatno. Pri tem si lahko pomagate s tabletkami za obarvanje oblog, ki obarvajo zobe v predelih, kjer so slabo umiti.

Ščetko naj bi menjali na 3 mesece
V kolikor ščetine pričnejo cveteti, jo zamenjajte prej. Vsekakor jo je priporočljivo zamenjati kadar je otrok prebolel bakterijsko okužbo žrela (angino), ki je bila zdravljena z antibiotiki. Po ščetkanju zob krtačko temeljito splaknete pod tekočo vodo, otresete, in jo postavite v čisto držalo ali lonček oz. v okolje, kjer se bodo ščetine do naslednjega umivanja posušile. Ščetine na krtačkah različnih družinskih članov naj se med seboj ne dotikajo.

Zobne paste z različno vsebovanostjo fluoridov

Količina paste naj bo primerna otrokovi starosti in najbolje je, da jo nanašate starši. Do drugega leta starosti naj vsebuje 1000 ppm F (fluorida) in naj je bo na ščetki za velikost riževega zrna, med 2. in 6. letom starosti pa za velikost grahovega zrna (oz. dvakratna količina riževega zrna). Po 6. letu starosti lahko otroku zobe pričnete umivati s pasto za odrasle (ki v večini primerov vsebuje 1400 ppm F). Kljub temu, da otroci do 3. leta starosti v večini ne znajo izpljuniti višek zobne paste, je uporaba le te priporočljiva. Po ščetkanju spodbujajte otroke, da višek paste izpljunejo (večina otrok to obvlada pri približno 3 ali 4 letih), ust pa naj z vodo NE izpirajo.

Priporočila evropskega združenja otroških zobozdravnikov o vsebnosti fluoridov v zobnih pastah pri posameznih starostnih skupinah otrok:

Starost otrokaKoličina F v zobni pasti (ppm F)Frekvenca uporabe pasteKoličina zobne paste (g)Velikost paste na ščetki
od izrasti 1. zoba – starosti 2. let10002 krat dnevno0.125riževo zrno
2. – 6. let1000+2 krat dnevno0,25grahovo zrno
6 let in več14502 krat dnevno0,5 – 1,0preko vseh ščetin

Vir: https://www.eapd.eu/uploads/files/EAPD_Fluoride_Guidelines_2019.pdf

Kako otroka motivirati za umivanje zob

Podobno kot velja za ostala področja otrokovega razvoja, je tudi tukaj pričakovati, da bo otrok hitreje in lažje sprejel sam proces ščetkanja, če mu bo izpostavljen dovolj zgodaj. S tem zmanjšate tveganje za nastanek karioznih sprememb in hkrati otroka izpostavite samemu procesu ščetkanja zob. Čistiti otrokove zobe naj bo vam in otroku v zabavo. Pri ščetkanju skušajte otroka motivirati na različne načine:

  • Uporabite razpredelnico z nalepkami ali štampiljkami, ki jih otrok dobi, kadar pri ščetkanju zob lepo sodeluje. Ko si zasluži dogovorjeno številko nalepk naj bo za njih nagrajen. Pri tem ni potrebno, da gre za materialno nagrado in tudi izogibajte se nagrad s sladkim prigrizkom. Za nagrado mu raje preberite knjigo, z njim opravite njegovo ljubo aktivnost ali igro.
  • Med ščetkanjem mu lahko berete knjigo, pojete pesem, pred njim zaigrate lutkovno predstavo.
  • Otroku po ščetkanju zob naklonite dodatno pozornost in pohvalo za sodelovanje.
  • Pri določeni starosti otroci običajno želijo stvari opraviti sami. Takrat naj si zobe umijejo sami, ob koncu pa ga pohvalite za trud in povejte, da ste sedaj na vrsti vi, da preverite kako dobro si je zobe umil.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj