Kdaj uporabiti antibiotike

0
554

Antibiotiki učinkujejo zoper bakterije in niso učinkoviti zoper viruse, glive in parazite. Otroci v predšolskem obdobju najpogosteje zbolevajo za okužbami dihal, od nahoda do pljučnice, v jesensko-zimskem času.

Prof. dr. Milan Čižman, dr. med., v videu razloži, da se antibiotiki uporabljajo izključno pri bakterijskih okužbah. Pri otrocih se sicer najpogosteje pojavljajo okužbe dihal.

Antibiotiki so učinkovine, ki razgrajujejo ali preprečujejo rast bakterij. Ne delujejo na viruse, glive in parazite. Pri otrocih se v ambulantah najpogosteje pojavljajo okužbe dihal, sledijo okužbe sečil, kože in mehkih delov. Med okužbe dihal štejemo nahod (vnetje sluznice v nosu), vnetje žrela in mandljev (angina), vnetje glasilk, sapnic, bronhijev in pljučnico. Otroci najpogosteje zbolevajo v predšolskem obdobju. Otrok je eno leto doma in običajno dobi okužbo od družinskih članov, ko pa gre v vzgojno-varstveno ustanovo, pa je velika verjetnost, da se okuži od varovancev. Otroci letno lahko zbolijo tudi do 12-krat, predvsem zaradi okužb dihal. Okužbe so pogostejše v jesenskih in zimskih mesecih ter redkejše poleti.

Pomembno je, da otrok prejme antibiotik samo, če obstaja sum ali je dokazana bakterijska okužba. Ne predpisujejo se pri virusnih okužbah.

Držati se morate priporočil zdravnika:

  • dati morate pravilen odmerek,
  • pravilno število odmerkov,
  • trajanje zdravljenja naj bo takšno, kot je naročil zdravnik.

Z zdravljenjem ne smete prekiniti, ko se stanje izboljša. Če prenehate prezgodaj, se lahko okužba ponovi. Angino npr. zdravimo 10 dni. Če jo boste zdravili le 7 dni, obstaja velika verjetnost ponovitve. Vnetje srednjega ušesa pri majhnih otrocih se zdravi 7 do 10 dni, če prenehate že po 5 dneh, je večja možnost ponovitve okužbe.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milan Čižman

Prof. dr. Milan Čižman

http://www.kclj.si/

dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here