OtrokIgre z otrokomKdaj so otroške igrače varne

Kdaj so otroške igrače varne

Otroške igrače imajo veliko vlogo pri razvoju otrokovih govornih, komunikacijskih, gibalnih in tudi intelektualnih spretnostih. Privlačne igrače lahko starša hitro premamijo, vendar bodite pozorni, da so tudi kakovostno izdelane, močne in trdne.

4 varnostna pravila pri nakupu igrač

Izbor in nakup igrač, ki bodo razveseljevale vašega otroka naj bo premišljen – igrače naj v prvi vrsti imajo oznako CЄ (oznaka pove, ali je igrača načrtovana in proizvedena v skladu s predpisi EU glede varnosti) in če je vaš malček mlajši od treh let še oznako, da igrača ni primerna za otroke mlajše od 3 let. Na igračah pogosto zasledimo tudi znak standarda EN 71, ki vam sporoča, da je igrača testirana in ustreza evropskim standardom za varnost igrač. Hkrati naj izbrana igrača ustreza otrokovemu razvojnemu obdobju oz. spretnostim ter interesom.

Leta 2019 je Nacionalni inštitut za javno zdravje predstavil 4 varnostna pravila (4 »V«), in sicer:

Velikost

Prvi V pomeni velikost, saj so igrače in predvsem predmeti, ki lahko odpadejo iz igrač ali se igrača razstavi na manjše dele nevarni za malčke (mlajši od 3 let). Tudi z vidika velikosti, ne zgolj varnosti, vam je lahko v pomoč oznaka, ki opozarja, da igrača ni primerna za otroke mlajše od 3 let. Poleg osnovne velikosti, bodite pozorni, ali je igrača dovolj velika, tudi ko jo otrok stisne. Otrokom mlajšim od 3 let lahko nevarnost predstavljajo igrače, ki imajo premer manjši od 3 cm – drobne kocke, žogice, figurice ljudi in živali, igrače z majhnimi baterijami, plišaste igrače s plastičnimi očmi. Za otroke mlajše od 6 leti pa tudi niso priporočljive igrače z močnimi magneti, saj jih lahko pogoltnejo.

Videz

Drugi V se dotika videza igrače, ki naj nima ostrih koničastih delov, robov ali delčkov, ki štrlijo iz igrače (npr. trske). V kolikor imajo koničaste dele, pa naj bodo le ti zaščiteni z varovali. V igračah naj tudi ne bo odprtin, ki so velike med 0,5– 1,2 cm, saj bi se vanje lahko zataknili ali ujeli malčkovi prsti ali nogice. Pri nakupu se izognite tudi igračam z gibljivimi deli. Otrok bi se namreč med igro lahko uščipnil, urezal ali bi se vanj zapletlji njegovi lasje.

Vrvice

V tretjem V so naslovljene vrvice, ki na igračah za otroke mlajše od 3 let niso primerne, če so daljše od 22 cm (npr. to so trakci, strune, vrvice). Če takšno igračo kupite, vrvice (v kolikor je primerno in igrače ne poškodujete – da bi npr. iz plišaste igrače začel uhajati puhasto polnilo) odrežite. Igrače nad posteljico pa naj imajo kratke vrvice ali zanke.

Vrsta materiala

Zadnji, četrti V je povezan z izbiro vrste materiala igrače. Vsekakor je na prvem mestu, da je material iz katerega je oblikovana igrača zdravju neškodljiv in tudi negorljiv. To priporočilo je na mestu, saj otroci pogosto dajejo igrače v usta. Tudi barvice, voščenke in pisala hitro romajo v usta malčkov, zato je tudi pri izbiri teh pomembno, da so obdana z zdravju neškodljivimi barvami in da se ne začnejo luščiti. Pri izbiri plišastih igrač bodite pozorni, da so izdelani iz negorljivih tkanin, polnilo pa naj ne vsebuje drobnih delcev. Priporočljivo je tudi, da so pralne.

Otroške igrače – priporočilo za ravnanje z igračami doma

Igrače redno pregledujte, da na njih niso nastali grobi robovi, trske, konice, ali da iz njih ni pogledalo polnilo, je zarjavela ali se začela luščiti. Otroka naučite, da igrače takoj po igri pospravi v zabojnik za igrače, saj tako le-te ne predstavljajo nevarnosti, da bi nanje stopili ali se obnje spotaknili vi ali vaš otrok. Pozorno preberite tudi navodila za uporabo igrače in pravilno sestavljanje igrače, da ne pride do pojava, da bi se le-ta razdrla na majhne dele.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj