Kdaj so otroške igrače varne

429
Varne igrače za malčke

Skrbno preberite opozorila in navodila za uporabo, sestavljanje in varno ravnanje. Še posebej bodite pozorni na igrače, sestavljene iz drobnih sestavnih delov. Z igračo ravnajte kot je navedeno v navodilih.

Malčkove igrače imajo veliko vlogo pri razvoju otrokovih govornih, komunikacijskih, gibalnih in tudi intelektualnih spretnostih. Privlačne igrače lahko starša hitro premamijo, vendar bodite pozorni, da so tudi kakovostno izdelane, močne in trdne.

Oznake na igračah

Izbor in nakup igrač, ki bodo razveseljevale vašega otroka naj bo premišljen – igrače naj v prvi vrsti imajo oznako CЄ (oznaka pove, ali je igrača načrtovana in proizvedena v skladu s predpisi EU glede varnosti) in če je vaš malček mlajši od 3 let še oznako, da igrača ni primerna za otroke mlajše od 3 let. Na igračah pogosto zasledimo tudi znak standarda EN 71, ki vam sporoča, da je igrača testirana in ustreza evropskim standardom za varnost igrač. Hkrati naj izbrana igrača ustreza otrokovemu razvojnemu obdobju oz. spretnostim ter interesom.

4 varnostna pravila (4 »V«) Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

  1. Velikost: Otrokom mlajšim od 3 let lahko nevarnost predstavljajo igrače, ki imajo premer manjši od 3 cm – drobne kocke, žogice, figurice ljudi in živali, igrače z majhnimi baterijami, plišaste igrače s plastičnimi očmi. Pozornost namenite tudi igračam, ki so sestavljene iz več delov, da so le ti dobro pritrjeni ali dovolj veliki, ko se igrača razstavi. Poleg osnovne velikosti, bodite pozorni, ali je igrača dovolj velika, tudi ko jo otrok stisne (npr. igrača za grizenje). Za otroke mlajše od 6 let tudi niso priporočljive igrače z majhnimi in močnimi magneti, saj jih lahko pogoltnejo. V takih primerih lahko pride do težkih poškodb notranjih organov.
  2. Videz: igrača naj nima ostrih koničastih delov, robov ali delčkov, ki štrlijo iz igrače (npr. trske). V kolikor imajo koničaste dele, naj bodo le ti zaščiteni z varovali. V igračah naj ne bo odprtin, ki so velike med 0,5– 1,2 cm, saj bi se vanje lahko zataknili ali ujeli malčkovi prsti. Pri nakupu se izognite igračam z gibljivimi deli (npr. vzmeti, pogonski mehanizmi). Otrok bi se namreč med igro lahko uščipnil, urezal ali bi se vanj zapletli njegovi lasje.
  3. Vrvice: na igračah za otroke mlajše od 3 let, vrvice daljše od 22 cm niso primerne (npr. trakci, strune), saj se lahko otrok z njimi zadavi. Preden igračo ponudimo otroku, je pomembno, da iz igrač odstranimo vse vrvice. Najboljše pa je, da takšnih igrač ne kupujemo. Igrače nad posteljico pa naj imajo kratke vrvice ali zanke.
  4. Vrste materiala igrače: na prvem mestu naj bo zdravju neškodljiv in negorljiv material, saj otroci pogosto dajejo igrače v usta. Tudi barvice, voščenke in pisala lahko romajo v usta malčkov, zato izbirajte pisala iz zdravju neškodljivimi barvami in taka, ki se ne luščijo. Plišaste igrače naj bodo izdelane iz negorljivih tkanin, polnilo naj ne vsebuje drobnih delcev, ker lahko postanejo vzrok za zadušitev. Priporočljivo je tudi, da so pralne.

Priporočilo za ravnanje z igračami doma

Darila, ki jih majhen otrok prejme, odvijemo in odstranimo vse papirje, vrečke in okrasne trakove, saj lahko pride do zadušitve ali zadavitve. Skrbno preberite opozorila in navodila za uporabo, sestavljanje in varno ravnanje. Še posebej bodite pozorni na igrače, sestavljene iz drobnih sestavnih delov, ker se majhen otrok lahko z njimi zaduši.

Z igračo ravnajte kot je navedeno v navodilih. Igrače redno pregledujte, da na njih niso nastali ostri robovi, konice, trske ali da iz igrače ni pogledalo polnilo ali da so kovinski deli zarjaveli ali pa da se je igrača začela luščiti. Mehke in druge igrače ne puščajte v bližini npr. kamina ali štedilnika, ker se lahko vnamejo in lahko povzročijo požar. Otroka naučite, da igrače takoj po igri pospravi v zabojnik za igrače ali na police, saj tako le-te ne predstavljajo nevarnosti, da bi nanje stopili ali se obnje spotaknili vi ali vaš otrok.

Vir: www.nijz.si.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav