Kdaj se začne vzgoja otroka

0
2061
849104_36826846

V  prvih šestih mesecih otrokovega življenja lahko otroka tako vzgajamo kot razvajamo, poleg tega pa prepoznavamo otrokove potrebe in jih zadovoljimo. Vaš otrok potrebuje ljubečo pozornost, bližino, telesni kontakt, nego in ljubezen – in to v takšni količini in toliko časa, kot je to potrebno.

V drugi polovici prvega leta življenja pa so potrebe vašega otroka nekoliko drugačne kot prej. Dojenček se lahko sedaj začne vaditi (tudi če samo za kratek čas) v potrpljenju. To pomeni, da niste ob otroku takoj, ko izpusti kakšen glas, ampak da otrok kakšno minuto počaka. Če dobro opazujete vašega otroka, boste hitro vedeli, kdaj joka zares (ker je lačen, utrujen ali ga kaj boli) in kdaj jok uporablja kot sredstvo za pridobitev vaše pozornosti. Če vaš dojenček joka, ker se mu je žoga že petič odvalila stran, mu lahko mirne duše zakličete: »Takoj pridem.« in pridete k njemu čez nekaj minut.

Pomembno je tudi, da otroka motivirate, da določene stvari poskusi sam. To je tudi čas nepotrpežljivosti in sitnarjenja, kar je povsem normalno. Toda, ko otrok spozna, da mu mama žoge ne bo prinesla nazaj, bo morda celo poskušal doseči želeni cilj s plazenjem in bo zelo ponosen na svoj dosežek. Vzgoje se je že v zgodnjem obdobju potrebno lotiti z vso resnostjo, ampak z dejstvom, da zaupate v otrokove sposobnosti in mu pustite, da se sooči s temi izzivi. Mlajši otroci se učijo predvsem s posnemanjem. Poskrbite za to, da boste v vaši družini do drug drugega imeli prijazen, skrben, spoštljiv in ljubeč odnos, saj se bo po tem orientiral vaš otrok.

849104_36826846

Vir: Family

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here