Kdaj se pokaže otrokov značaj

0
1500
Značaj otroka
Značaj otroka

V najzgodnejšem obdobju še ne govorimo o osebnosti, kvečjemu o karakterju.

Težko si je predstavljati, da se bo novorojenček, ki je zdaj še tako občutljiv in nemočen v rokah svojih staršev, nekoč razvil v kompleksno osebnost. Ampak ali osebnostne lastnosti res lahko prepoznamo že pri dojenčkih in majhnih otrocih?

V najzgodnejšem obdobju še ne govorimo o osebnosti, kvečjemu o karakterju. Veliko nam o otrokovem značaju pove njegovo prevladujoče razpoloženje, torej ali je dobro ali slabo razpoložen, kako redno spi in je ter kako dobro se lahko regulira. Nekatere takšne lastnosti nam lahko povejo že veliko o otrokovem značaju v prihodnje. To pa seveda še ne pomeni, da bo vsak jokajoč otrok kasneje čustveno nestabilen.

O otrokovem vedenju v najzgodnejšem obdobju ne moremo na veliko razlagati. Vendar pa nanj vplivajo tudi geni. Zato povprašajte svoje starše, kakšni ste bili kot dojenček vi in vaš partner – otrok bo od obeh prevzel nekaj.

Značaj se pokaže že s štirimi leti

Pri starosti štirih let se značaj otrok že bistveno razlikuje. En otrok je vedno glasen, drug pa bo gledal v tla, ko ga boste kaj vprašali. Sicer pa se osebnost spreminja do zgodnje odrasle dobe. Sramežljivost se v določenem obdobju pojavi pri večini otrok in se s časom zmanjšuje.

Kakšen vpliv na osebnost otroka lahko imajo starši?

Veliko manjši vpliv, kot si morda mislite. Lahko pomagate oblikovati vrednote svojega otroka, ne morete pa oblikovati njegovega značaja. Vzgoja je le en dejavnik izmed vseh, ki izoblikujejo otrokovo osebnost.

Vir: Family

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here