Po poroduSpolnost in kontracepcija po poroduKdaj se pojavi prva menstruacija po porodu

Kdaj se pojavi prva menstruacija po porodu

Dojenje  in prva menstruacija po porodu

Kdaj se vam bo spet vzpostavil normalen ciklus, je odvisno od različnih dejavnikov. Med drugim je to odvisno od tega ali dojite ali ne. Med dojenjem veliko žensk še nima menstruacije. Reden menstrualni ciklus namreč zahteva, da se ustrezni hormoni umirijo na takšno raven, kot so bili pred nosečnostjo. Še posebej se zmanjša vsebnost hormona prolaktina, ki je odgovoren za proizvodnjo mleka med dojenjem. Kljub temu hormonu pa je možna ovulacija. Menstruacija lahko pride z ali brez ovulacije. Čeprav je biološko mogoče, mnoge matere, ki dojijo, v tem obdobju nimajo menstruacije. Menstruacija se lahko tako preprosto ne pojavi do enega leta ali še dlje.

Pri materah, ki ne dojijo, pa se lahko menstruacija pojavi že prej, včasih le štiri do osem tednov po porodu ali takoj po koncu lohije. Začetek cikla je odvisen tudi od drugih fizičnih ali psiholoških dejavnikov. Če je mlada mamica na primer zelo pod stresom ali trpi zaradi pomanjkanja spanja, lahko tudi to vpliva na ta čas.

Kako se lahko spremeni menstruacija po porodu

Menstruacija je v prvem obdobje po porodu na splošno zelo intenzivna, pogosto pa tudi zelo boleča. Cikel se ponovno umiri po 3-6 mesecih, včasih celo pozneje, matere pa imajo seveda zelo različne izkušnje. Nekatere ženske, še posebej, če to ni prvi otrok, ne opazijo nobenih sprememb. Druge matere pa poročajo, da je krvavitev precej krajša, a močnejša kot pred nosečnostjo. Mogoče je tudi, da je menstruacija šibkejša, bolj ali manj boleča kot prej. Nenavadno močne, zelo boleče in dolgotrajne krvavitve so vsekakor razlog za skrb, zato v takšnem primeru obiščite ginekologa. Preden se ciklus vrne v prvotno stanje, lahko traja do šest mesecev.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

SourceVir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj