Kdaj se lahko otrok začne samostojno oblačiti

0
1075

Najprej začnemo s samostojnim slačenjem, nato pa z oblačenje.

Najprej začnemo s samostojnim slačenjem, nato pa z oblačenjem. Poglejte si video v katerem boste izvedeli veliko koristnih informacij glede oblačenja in slačenja otrok, ki jih podaja prof. športne vzgoje in vzgojiteljica Lea Štrukelj Jeromen.

Od enega leta naprej se lahko začnejo otroci sami slačiti in potem jih počasi začnemo učiti kako se obleči. Pomembno je, da jih navajamo na to, da tudi oblačila pospravijo, recimo ko so v vrtcu morajo to delati. Oblačila naj bodo velika, široka, ne preozka. Otroci ko gredo v vrtec naj imajo od začetka copate na zaponko, ker jih sicer dajejo ves čas dol in imajo vzgojiteljice preveč dela s tem. S časoma pa na ježka, da se lahko samostojno obuvajo.

Zgornji del oblačil pa lahko sami slačijo in oblečejo ko so malce večji, naprimer pri 2 do 3 letih. Od začetka jim pomagamo, ko pa je zmožen narediti sam ga skušamo motivirati in se sam čimbolj nauči. Kdaj otroku dovoliti da se lahko sam obleče? Ponavadi je glede tega čisto preveč pregovarjanja in mama ne bo dovolila oblači česar koli. Dober način je da mama pripravi zvečer dva kupčka oblačil in med njima se lahko otrok naslednji dan pred vrtcem, šolo odloči, kaj bo oblekel. S tem otroku damo neko izbiro, mama pa seveda že predhodno izbere, med čim lahko otrok izbira.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lea Štrukelj Jeromen

http://svetotroci.blogspot.si/

športna pedagoginja, vzgojiteljica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here