Kdaj pride do prve ovulacije po porodu

7653

Ko po porodu pride do rednega ciklusa/menstruacije ima ženska ponovno možnost zanositve in zato se priporoča neka oblika zanesljive zaščite.

Menstruacija se še ne vzpostavi takoj po porodu, pri nekaterih prej, drugih kasneje. Ko pa pride do rednega ciklusa, pa ima ponovno možnost zanositve in se priporoča neka oblika zanesljive zaščite. Oglejte si kratek video z mag. Stankom Pušenjakom, dr. med., specialistom ginekologom in porodničarjem iz Ginekološke klinike v Ljubljani.

Osnovna lastnost menstruacije je, da se pojavlja redno. Z 12 do 16-dnevnim zamikom sledi ovulaciji in temu rečemo ciklus. Krvavitev, ki se pojavlja redno, na 21 do 35 dni, s srednjo vrednostjo 28 dni, je zelo verjetno menstruacija, zato zelo verjetno obstaja tudi ovulacija. V tem primeru obstaja tudi možnost zanositve.

Načeloma velja, da ženska, ki polno doji, po porodu nima ovulacije približno 6 mesecev, oziroma do prve krvavitve, ki izgleda kot menstruacija. Čim se pojavi krvavitev, ki je zelo podobna menstruaciji, se na to pravilo ne moremo več zanesti. Vsaj od takrat naprej se priporoča zanesljiva oblika kontracepcije (hormonska kontracepcija, maternični vložek in sterilizacija). Vse ostale oblike so manj zanesljive.

mag. Stanko Pušenjak

http://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/ginekoloska_klinika

dr. med., specialist ginekolog in porodničar, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav