Kdaj pričeti z navajanjem na kahlico ali stranišče

0
1425

Veliko staršev kupi kahlico, ko so njihovi otroci stari 18 mesecev, in jo postavijo zraven stranišča za odrasle. Nato čakajo, da bo otrok pokazal zanimanje.

Da se bo otrok naučil uporabljati kahlico ali stranišče, je potrebno doseči dva glavna cilja. Prvi je, da mora malček občutiti nujo po lulanju ali kakanju, hkrati pa se mora potruditi in izločke zadržati, dokler ne dobi kahlice. Drugi pa je, da mora malček sam želeti uporabljati kahlico. Fizična pripravljenost je na splošno dosežena že pri dveh letih in pol (še posebej pri deklicah); daleč najteže je doseči, da se bo malček strinjal s tem učenjem.

Vsi zdravniki in vodilni na področju privajanja na stranišče se strinjajo, da ni pomembno, kakšna so prepričanja in filozofija učenja navajanja na stranišče, izogniti se je potrebno prepiranju zaradi tega. Jasno je, da pri tem prepiru vi ne boste zmagali, razen če malček popusti. Malčki so lahko popolnoma prepričani, da bo tako, kakor želijo oni, zato lahko naredite zelo malo, kadar se malček odloči, da ne bo uporabljal kahlice. Nekaj malčkov, ki jih navajanje na stranišče muči in razburi, bo lahko nezadovoljstvo kazalo tudi tako, da bodo več dni zadrževali blato in bodo postali precej zaprti.

Smiselno je, da pričnete navajanje na stranišče takrat, ko bo otrok tudi sam pokazal zanimanje (da oblečen sedi na kahlici) ali boste videli, da poskuša zadržati blato, dokler ne najde zasebnega kotička. Veliko staršev kupi kahlico, ko so njihovi otroci stari 18 mesecev, in jo postavijo zraven stranišča za odrasle. Nato čakajo, da bo otrok pokazal zanimanje. Lahko počakate tudi tako dolgo, da bo otrok sam začel zadrževati iztrebke.

Vir: Vse o negi dojenčka in malčka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj