Kdaj otrok shodi in kaj sploh je razvojni mejnik

0
10498

Večina otrok shodi med 9. in 18. mesecem.

Večina otrok shodi med 9. in 18. mesecem. Vendar pa je pri tem poudarek, da začetek hoje ni edini pokazatelj gibalnega razvoja otroka. Namreč, individualne razlike med otroci so ogromne, razvojni mejnik pa je neka veščina, znanje, ki ga osvoji otrok v določenem obdobju. Kako jemati razvojne mejnike pa pojasnjuje Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana v posnetku.

Nekateri pravijo da 10 do 15 % otrok ne kobaca, da ni tega v njihovih genih, mislim pa da je to najboljši način, kako otrok shodi. Saj je hoja težka, pomeni ravnotežje. Razpon, kdaj otroci shodijo je velik razpon, ponavadi je se zgodi med 9. in 18. mesecem, ko otrok shodi. Hoja ni edini pokazatelj, saj so individualne razlike ogromne med otroci.

Imamo različne razvojne mejnike. V nekaterih družinah bodo vsi shodili pri 9. mesecih, in če nekdo v družini ne bo sodil pri 15. mesecih, je to že hako znak za alaram, med tem pa ko pri neki drugi družini vsi shodijo med 15. in 18. mesecem in je to čisto normano. Nekateri so gensko bolj gibalno spretni, nekateri pa so morda bolj govorno nadarjeni. Med nami so tako velike razlike, kot so v gibalni, pri jeziku, matematiki. Isti mesec v dveh družinah lahko pomeni zaostanek ali pa normalnem razvoju.

Razvojni mejnik naj bo samo pomoč, ne oprabljamo to za ocenjevanje, razvoj otroka ni tekma. Naj se naj ne obesimo na zmage in razne poraze, pa tudi če se nam je zdelo katostrofalno, da je naš otork rabil toliko časa za svoj razvoj. Če pa smo v dvomu in nas skrbi glede otrokovega razvoja, pa seveda lahko poičemo pomoč psihologov, pediatrov, logopedov, ki nam bodo seveda pomagali.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj