Kdaj nosečnici grozi prezgodnji porod

12959

V videu, mag. Uršula Reš Muravec, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, govori o vzrokih za prezgodnji porod. Bolečine v križu in spodnjem delu trebuha, tiščanje navzdol, izcedek – to so znaki, ki niso specifični, ali lahko kažejo na morebitni prezgodnji porod.

Vzrokov za prezgodnji porod je več. Eden od teh vzrokov je insuficientno maternično ustje, kar pomeni, da maternično ustje ni dovolj dobro, da drži nosečnost skupaj. Da nosečnici grozi prezgodnji porod lahko posredno vemo iz njenih anamnestičnih podatkov, ki nam jih pove, ki pa niso zelo specifični. Največkrat pove, da jo boli v križu, da ima bolečine v spodnjem delu trebuha, da jo tišči navzdol, da ima izcedek. Ti znaki, ki sem jih omenila, niso zelo specifični, zato mi želimo ovrednotit to stanje materničnega vratu z vaginalno ultrazvočno preiskavo tako, da izmerimo dolžino in morebitni lijak. Krajši kot je maternični vrat, večja verjetnost je za prezgodnji porod.

Pomembno je tudi v katerem tednu delamo in merimo dolžino materničnega vratu. Klasično se meri od 20. do 24. tedna nosečnosti in nekje v teh tednih, če je maternični vrat krajši pri prvorodki od 15 mm, lahko rečemo, da obstaja velika verjetnost za prezgodnji porod. Pri dvojčkih pa je ta mera, samo okvirno, ta dolžina, kjer govorimo o kritičnem, dolžina materničnega vratu 25 mm. Velja pa kot sem rekla, krajši maternični vrati lahko povzročijo prezgodnji porod, verjetnost pa se z dolžino manjša.

Sama nosečnica ne more vedeti, da ima prekratek maternični vrat, zato je to metoda, ki jo mi naredimo, željeno pri vseh nosečnicah v obdobju od 20. do 24. tedna in tudi vpišemo v knjižico. Ob podobnih težavah ponovno izmerimo dolžino materničnega vratu in vidimo časovni trend krajšanja materničnega vrtau in tudi iz tega sklepamo, kaj se dejansko dogaja.

Prim. mag. Uršula Reš Muravec

http://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav