Kdaj mora otrok ob povišani telesni temperaturi dobiti zdravilo?

1118
Termometer
Termometer

Povišana telesna temperatura je sicer povsem naraven in »zdrav« proces. Pomeni, da je obramba telesa delovala pravilno: imunski sistem je prepoznal vsiljivca in se zdaj z vsemi sredstvi bori proti njemu.

Pri povišani telesni temperaturi morate posredovati, ko ta za vašega otroka postane breme. Vendar pa je v vsakem primeru pomembno, da greste pravi čas k zdravniku, ki ugotovi, ali je vzrok povišane telesne temperature neškodljiva virusna okužba ali morda bolj resna bolezen, ki zahteva takojšnje zdravljenje.

Otroci zelo hitro dobijo visoko vročino – veliko hitreje kot odrasli – vendar se pogosto otrok kljub vročini počuti dobro. Bolj pomembni od dejanske temperature so zato pokazatelji otrokovega splošnega stanja. Če otrok kljub povišani telesni temperaturi dovolj pije in ne toži zaradi bolečin, vam ni treba storiti ničesar. Lahko pa se zgodi, da bo otrok popolnoma izmučen že pri temperaturi 38 stopinj Celzija, ne bo mogel spati in ga bo bolela glava in mišice. V tem primeru mu dajte svečko za zniževanje temperature. Starši vedno najbolj poznajo svojega otroka in lahko najbolje sodijo o njegovem počutju. Poseben primer pa velja pri vročinskih krčih – v tem primeru mora otrok antipiretik dobiti pravočasno.

V prvem letu otrokovega življenja morate k zdravniku takoj, ko ima otrok temperaturo povišano na 38,5 stopinj. Mlajši kot je otrok, prej morate k zdravniku. Sicer pa pojdite k zdravniku vedno, če se vaš otrok počuti zelo slabo, ima hude bolečine, noče piti in je apatičen.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav