Kdaj lahko pride do spontanega splava

0
4686

Spontani splav pomeni zaključek nosečnosti pred 20 tednom nosečnosti, poznamo pa več vrst spontanih splavov.

Spontani splav pomeni zaključek nosečnosti pred 20. tednom nosečnosti. Spontanih splavov imamo več vrst, pojavijo se najpogosteje v začetni nosečnosti. Nekje 80 % splavov je do 10. tedna. Vzroki za spontani splav so v 40 % ali še malo več v genetskem materialu. Kar pomeni, da je prišlo do napake pri nastajanju ploda. Pri nastajanju, ko se začnejo celice delit, lahko pride že zaradi malih stvari do genetskih spremembn, do genetskih napak in potem narava sama izloči to napako, ki jo je naredila.

Spontani splavi so pogostejši v začetni nosečnosti, študije so pokazale, da nekje 30 % splavov se zgodi že z menstruacijo, ne da bi ženske sploh vedele, da so bile noseče. Sedaj imamo zelo učinkovite, hitre teste za ugotavljanje nosečnosti, tako da večkrat imajo ženske pozitiven test, potem pa pride menstruacija.

Ali ga lahko preprečimo, kaj je prvi znaki, ki nas opozori, da lahko pride do spontanega splava? Spontani splav, sploh če je razlog genetski, težko preprečimo. Ko se enkrat začne in pride do spontanega splava je preprečitev težja. Lahko pa nekaj naredimo na preventivi, da se trudimo za zdravo življenje, pazimo, da ne uživamo substanc, ki bi lahko škodile plodu, ne pijemo preveč kave, preveč alkohola, ne kadimo, da se ukvarjamo s športom in še kar je tudi dokazano, da uživamo folno kislino, ki preprečuje napake pri otroku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marija Ocvirk

http://www.dobrna-medical.si/

dr. med., IBCLC specialistka ginekologije in porodništva, akupunkturologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here