Kdaj je potrebno sprožiti porod

0
11525
Sprožen porod
Sprožen porod

Sprožen porod je ponavadi od 10 do 14 dni po roku. Zdravniki v porodnišnici vam bodo umetno povzročili začetek poroda na različne načine.

Na začetku poroda običajno narava naredi vse sama. Še vedno ni povsem jasno zakaj, vemo pa, da otrok sam da telesu signal za začetek poroda – pripravljen sem. In tako se začnejo popadki. Tako to poteka, če gre vse po naravni poti. Toda včasih je potrebno pri tem pomagati, in sicer tako, da je sprožen porod. Če po 41. tednih nosečnosti še ne rodite, boste verjetno šli na pregled k svojemu ginekologu in ta vam bo morda predlagal inducirani ali sprožen porod. To pomeni, da bodo v porodnišnici umetno povzročili njegov začetek.

Najpogostejši razlogi za to so:

  • Otrok se ne rodi še najmanj 10 dni po napovedanem roku poroda (obstajajo tudi zdravniki, ki počakajo do 14 dni po roku)
  • Zdravstveni razlogi, kot so premalo plodovnice, bitje srca se slabo sliši, slaba preskrba otroka, prezgodnja ruptura membrane, nosečniška sladkorna bolezen in preeklampsija ter rizične nosečnosti

Stimulacija materničnega vratu

Ta postopek vam ginekolog lahko predlaga pri pregledu po 41. tednih. S pregledom bo ocenil, ali se maternični vrat mehča in tako pripravlja na porod. Nato bo nežno potisnil nazaj opne ob materničnem vratu, da bi tako spodbudil krčenje maternice v naslednjih nekaj urah ali dneh.

Amniotomija

Drugo ime za amniotomijo je umetno predrtje plodovega ovoja. Porodničar podrsa z dolgim ozkim kavljem po opnah v materničnem vratu. Ko iz plodnika odteče voda, otrokova glava zdrsne naprej v maternični vrat, kar po navadi pomeni, da popadki postanejo močnejši. Amniotomijo pogosto uporabijo za pospešitev poroda ali pa tudi za sprožitev. Porod bo tako krajši, vendar morda tudi bolj boleč.

Sprožitev poroda z zdravili

Porodničarji navadno najprej poskusijo z neposrednim vnosom prostaglandina v nožnico v obliki tablete ali gela. Prostaglandin je tudi sicer naravno v vašem telesu (pa tudi v moškem semenu, zato vam utegne ginekolog priporočiti spolni odnos za sprožitev poroda) in spodbuja popadke. Z gelom ali tabletami spodbujajo zorenje materničnega vratu več dni. Če postopek ne da želenega rezultata, vam bodo verjetno svetovali sintocinon, sintetično snov, podobno hormonu oksitocinu, ki spodbuja krčenje maternice. Sintocinon boste dobili z intravenozno infuzijo, kar pomeni, da bo v tem času vaše gibanje omejeno. Popadki so pri uporabi sintocinona lahko zelo močni.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here