Kdaj je otrok sposoben risanja in začetki opismenjevanja

0
2767

Nekje pri enem letu začnejo otroci čečkati in se učiti kako držati svinčnik. Okoli drugega leta je že sposoben narisati črte in kasneje glavo, oči, usta.

Strokovnjakinja Tina Bregant, dr. med., s Pediatrične klinike v Ljubljani, pojasnjuje, da opismenjevanje ne zajema samo pisanja črk, temveč tudi začetke risanja.

Pravzaprav takrat, ko mu damo svinčnik. Ob enem letu je sposoben zanesljivega sedenja in tudi pri enem letu, če mu daste barvico, bo že čečkal. To ne bo neka smiselna risba, ampak naučil se bo pravzaprav, kako držati svinčnik. To ne bo pravilna drža svinčnika. Ne bo držal takole. Večina bo držalo tako ali na kakšen bolj izviren način. Vendar mora dobiti v roke to pišečo palčko, da se nauči z njo rokovati.

Okoli drugega leta je že sposoben narisati črte in že se tam okoli tretjega leta pojavi prvi glavonožec. Že nariše obraz, oči, nos in usta. In že pove, kaj je narisal. Do določene mere lahko prepoznamo, kaj je narisal. Zelo so mi pri srcu te slike predšolskih otrok, ko se tik pred vstopov v šolo pojavi rentgensko slikanje, ko otrok nariše kaj je znotraj, kaj je v avtu ali če je mama noseča, nariše dojenčka noter v trebuhu. Te otroške slike zelo veliko povedo o otroku. Ob vstopu v šolo, ko se začne opismovanje. Opismovanje ni samo pravilno pisanje črke A, že pri treh letih vam lahko otrok nariše črte, ki spominjajo na neko zelo odraslo nečitljivo pisavo, otrok že prepoznava in to so ti začetki pisanja. Tako da opismovanje ne zajema samo pravilnega pisanja črk, ampak tudi zvezne, gladke gibe, ki jih otrok sposoben narediti s pisalom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here