Kdaj bom po carskem rezu lahko šla domov?

0
3524
Novorojenček
Novorojenček

Po carskem rezu ženske v povprečju ostanejo v porodnišnici sedem do deset dni, morda pa boste lahko šli domov že prej.

O tem vprašajte babico ali ginekologa. Po šestih do sedmih dnevih vam bodo, če bo potrebno, odstranili šive. Odstranjevanje ni boleče, lahko pa je neprijetno.

Kakšne neprijetnosti lahko pričakujem?

Ob prvih poskusih, da bi vstali iz postelje in sami šli malo naokoli, vas bo vse bolelo, morda boste tudi omotični, vendar ne smete odnehati. Več ko boste poskušali, prej boste lahko hodili brez pomoči. Čeprav otroka še ne boste mogli takoj dvigniti v naročje, ga lahko pestujete in dojite, če si v naročje položite blazino in ga z eno roko podpirate. Morda bo trajalo nekaj dni, preden boste spet šli na blato, ali pa vas bodo mučili vetrovi, kar je lahko zelo neprijetno, ker plini pritiskajo na rez. Neprijetno počutje lahko še najbolj ublažite tako, da iztisnete čim več plinov iz črevesja in tako zmanjšate pritisk. Tudi kašljanje je lahko zelo boleče.

Zakaj so na rezu zatrdline?

V koži okoli reza lahko kar nekaj dni ali celo tednov po carskem rezu otipate vozličaste zatrdline. Ti vozlički se bodo postopoma spremenili v modrice, nato pa postopoma izginili. Povzroča jih manjša podkožna krvavitev po operaciji.

Zakaj je koža okoli rane neobčutljiva za dražljaje?

Drobne živce tik pod kožo so pri operaciji prerezali, zato je neposredna okolica rane »mrtva«. V naslednjih mesecih bodo živci ponovno zrasli in spet boste zaznavali dražljaje kot prej.

Kako naj skrbim za rano doma?

Pazite le, da je suha in na zraku. Prvih nekaj dni bo iz nje lahko malo mezelo, vendar to ni vzrok za zaskrbljenost. Ko vam zdravnik ostrani prevezo, se lahko tudi kopate, le rano morate vedno osušiti s posebno, čisto brisačo. Če rana postane občutljiva na dotik ali rdeča, jo pokažite babici ali zdravniku, ker se je verjetno vnela in boste potrebovali antibiotike.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj