Kdaj bi morala imeti spolne odnose, če želiva zanositi

1
12113
Par
Par

Kako lahko izračunam kdaj kdaj imam ovulacijo in kdaj bi morala imeti spolne odnose, če želiva zanositi.

Približno v času ovulacije (ko se jajčece izloči iz jajčnika) je najboljši čas za spolne odnose, če želite zanositi. Sperma preživi dva do tri dni, ampak jajčece je lahko za oploditev na voljo le 12 do 24 ur. Da bi povečali verjetnost za zanositev je najbolje, da imate od 10. dneva ciklusa dalje spolne odnose vsaj vsak drug dan. Na ta način se v jajcevodu nahaja zadostna količina sperme, ko se jajčece izloči. Seveda ne moremo z absolutno gotovostjo določiti časa ovulacije. To je delno odvisno od dolžine menstruacijskega ciklusa.

Kako naj vem, kdaj imam ovulacijo in kdaj bi morala imeti spolne odnose?

Nekatere ženske vedo za čas ovulacije precej natančno, medtem ko druge ne čutijo nobenih sprememb. Če želite zanositi, potem bodite nekaj mesecev pozorni na svoj ciklus in spremembe. Znaki ovulacije so lahko:

  • občutek tiščanja v prsih,
  • rahlo nelagodje v srednjem spodnjem delu trebuha,
  • povečan izcedek iz nožnice, ki je videti kot surov jajčni beljak ,
  • rahlo povečanje bazalne telesne temperature (ki jo boste opazili le, če si jo izmerite vsako jutro, preden vstanete).

Če imate še vedno težave z določitvijo časa ovulacije, potem lahko to storite  z ovulacijskim testom.

Ali je težje zanositi, če imam neredno menstruacijo?

Par
Par

Bolj neredna kot je menstruacija, težje je določiti čas ovulacije. Toda, če se je jajčece izločilo, lahko pri spolnih odnosih, ki potekajo dvakrat do trikrat na teden, ujamete pravi trenutek. Seveda vam ni treba zaradi tega, ker želite takoj zanositi postati pikolovski in si vsak dan meriti telesno temperaturo. Mnogi strokovnjaki priporočajo, da so redni spolni odnosi dva-do trikrat na teden najbolj učinkovit način za povečanje vaših možnosti za zanositev. Če po šestih mesecih intenzivnih prizadevanj ne boste noseči, se pogovorite z zdravnikom. Z njim boste preučili vaš ciklus za nekaj mesecev, svetoval vam bo o vašem zdravju in vam pomagal, da izboljšate vaše možnosti za zanositev.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

1 komentar

  1. Ko sva se midva trudila da bi zanosila, sem imela kar nekaj težav z določanjem ovulacije, saj vsega zgoraj naštetega nisem čutila. Povišanje temperature, hmm, nee, tiščanje v prsih nikoli, izcedka tudi nisem imela…. Potem je ginekolog predlagal ovulacijski test in spet težave, ko se tam pobarva vse nekaj na pol in spet nisi siguren kaj to pomeni 🙁

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj