Razumevanje kaznovanja kot neljubljenost otroka

0
751

Razumevanje kaznovanja kot neljubljenost otroka.

Dr. Zoran Milivojević, transakcijski analitičar in psihoterapevt, je pojasnil, da je otroška definicija ljubezni taka: ljubezen pomeni, da lahko delam vse, kar hočem, in ljubezen je, ko mi dovolijo vse, kar si želim.

Majhni otroci ne razumejo razlike med seboj in svojimi željami. Zato kadarkoli rečemo otrokom: »tega pa ne smeš« razumejo to tako kot da jih mi nimamo radi. Ljubezen zanje pomeni, da lahko delajo vse kar hočejo in jubezen je, da mi starši dajo vse kar si želim. To je otroška definicija. Starši pa morajo zastopati definicijo odraslih, torej da ločim osebo in njegova dejanja.

Eno je otrok, drugo pa so njegove želje. Mi imamo radi otroka in zato mu prepovemo nekatere želje, ker imamo pred sabo nekatere dolgoročne cilje, ki jih želimo uresničiti. Cilj je, da otroka vzgojimo v neodvisno osebo, ki bo živelo samostojno v človeški družbi. Zato je pomembno, da otrok česa ne sme. To pomeni, da obstaja nek naravni konflikt med starši in otroki, v biologiji je, da otroka vodi občutek ugodja, starše pa vodi družbeni princip. Tako lahko ugotovimo, da sta bilogija in sociolgija v nekakšnem nasprotju med starši in otroki. Zato, da starši lahko socializirajo svojega otroka

Otrok
Otrok

, mu ne smejo izpolniti vseh želja in to se kaže kot neljubezen. Danes starši živijo v strahu, da jih otroci ne bodo imeli radi, zato se prestrašijo. Mama naprimer nečesa ne dovoli in potem ji otrok reče, da je nima rad in mami popusti. To popuščanje je den najbolj nevarnih sodobnih trendov v družbi. 30 % staršev uporablja ta model vzgoje, ki pa je vsekakor slab.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/

transakcijski analitičar in psihoterapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here