Kava in plodnost

2021
jutranja_kava

Zdrav način življenja spodbuja plodnost. Veliko spanja, dobra in uravnotežena prehrana, gibanja in seveda izpolnjujoče partnerstvo. Da kajenje in preveč alkohola močno škodita plodnosti, je seveda že znano. Vendar pa naj bi na plodnost slabo vplival tudi kofein, saj naj bi jo poslabšal za 10 %. Kofein bi namreč lahko imel nekoliko toksični učinek na jajčnike in spermo.

Kavi se zaradi tega ni potrebno popolnoma odpovedati. Ta ugotovitev velja bolj za pare, ki imajo težave s plodnostjo – poskusite z odpovedjo kofeinu. Veliko žensk lahko sicer spije veliko kave, pa vseeno zlahka zanosijo. Težave se pojavijo samo takrat, ko v telo vnesete preveč kofeina.

Na splošno lahko rečemo:jutranja_kava

  • Študije kažejo, da ima kofein vpliva na plodnost
  • Kako visok je ta vpliv, je odvisno od količine zaužitega kofeina
  • Kot omejitev, nad katero se pojavlja negativni učinek kofeina, se najpogosteje omenja količina med 300 in 500 mg
  • Endometrioza se lahko zaradi kofeina poslabša
  • Tudi čaj in kakav vsebujeta kofein, vendar to ne bi smelo igrati odločilne vloge, saj je mogoče domnevati, da ena ali dve skodelici kave na dan ne vplivata na plodnost

Če zaužijemo preveč kofeina, nas telo hitro opozori: začnete se tresti, srce začne biti hitreje. Znojenje, slabost in vrtoglavica so prav tako lahko rezultat. Nosečnice in ženske, ki želijo zanositi, na dan ne smejo zaužiti več kot 300 mg kofeina.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav