OtrokOtrok v vrtcuKatero varstvo naj izberem - prednosti in slabosti

Katero varstvo naj izberem – prednosti in slabosti

Dejavniki, ki vplivajo na odločitev o izbiri varstva, se razlikujejo od družine do družine: od tega, kateri obliki varstva so starši bolj naklonjeni, do tega, kakšne imajo sploh možnosti. Bodisi imajo ob sebi zaupanja vredne osebe (stare starše ali varuške), ki jim lahko zaupajo svojega otroka, bodisi imajo možnost, da je njihov otrok sprejet v vrtec. O tem katero varstvo naj izberem si preberite prednosti in slabosti posamezne oblike.

Varstvo pri starih starših

Prednosti

+ Znano in ljubeče okolje, ki ne potrebuje posebnega uvajanja in je zato samo varstvo sprva manj stresno. Otrok v najzgodnejšem obdobju je lahko še nekoliko bolj občutljiv, zato se nekateri starši takoj po porodniškem dopustu, raje odločijo za dedke in babice, če to možnost imajo.

+ Manjša izpostavljenost različnim okužbam in posledično obolevnost v primerjavi z vrtcem. Če je otrok pogosto bolan, se boste na ta način izognili pogostim bolniškim dopustom.

+ Otrok je v središču pozornosti, stari starši se prilagodijo otrokovim željam (kar ni vedno tudi dobro).

+ Navadno je tovrstno varstvo zastonj oziroma cenejše od drugih oblik varstva.

+ Stari starši v pokoju se s tem, ko nudijo varstvo, počutijo koristnejše, poleg tega lahko več časa preživijo s svojimi vnuki.

Slabosti

– Lahko se zgodi, da zaradi nepričakovanih zdravstvenih težav, ki so pogostejše pri starejših, čez noč ostanete brez varstva.

– Zaradi podaljševanja delovne dobe so stari starši pogosto še v službi in varstvo pravzaprav prevzamejo stari stari starši.

Varuška

Prednosti

+ Starši se sami odločite za primerno osebo, ki jo poznate ali po priporočilih znancev, prijateljev, različnih servisov. Izberete osebo, pri kateri čutite zaupanje, naklonjenost do njihovih otrok, skrbnost in toplino.

+ Široke opcije v dogovorih oz. kaj varuška otroku nudi. Na primer, kje bo varstvo potekalo (pri vas ali pri njej na domu), koliko časa, koliko dni na teden, kako bo s prehrano, kaj bosta z otrokom počela (dodatne dejavnosti, kot npr. vožnja na različne tečaje, obisk knjižnice).

+ Varuška lahko otroka individualno obravnava (varuje le vašega otroka) in se tako v celoti posveti in prilagaja željam.

Slabosti

– Je navadno precej dražja od vrtca ali varstva pri starih starših (zlasti, če poskrbi tudi za prehrano in ima v varstvu samo vašega otroka).

Vrtec

Prednosti

+ Otroku nudi strokovno usposobljeno osebje, ki pozna razvojne značilnosti otroka in spodbuja njegov razvoj.

+ Programi v vrtcih so sestavljeni tako, da pokrivajo vsa področja otrokovega razvoja starosti primerno.

+ Vrtci so urejeni po določenih strogih standardih: strokoven kader, urejene igralnice in zunanje površine, kvalitetne igrače, ki omogočajo primeren razvoj, uravnotežena prehrana.

+ Socializacija in navezovanje stikov z vrstniki in usvajanje osnovnih veščin v določenem razvojnem obdobju.

+ Možnost izbire med posameznimi vrtci, znotraj teh pa med različnimi programi glede na čas izvajanja (dnevni, poldnevni in skrajšani programi) in glede na osnovna programska načela (Waldorf, Montessori, verski). Nekateri vrtci nudijo več dodatnih dejavnosti, ki so navadno plačljive, kot so plesne urice, likovne dejavnosti, plavanje.

Slabosti

– Prezasedenost vrtcev. V času porodniškega dopusta bodite pozorni, kakšne so kapacitete v posameznih vrtcih v njihovi okolici, ter spremljajte morebitne javne razpise o prostih mestih. Prošnjo za vrtec oddajte takoj po rojstvu otroka, da se čimprej uvrsti na seznam.

– Prisotna je večja obolevnost otrok, vsaj v prvem letu otrokovega bivanja v vrtcu, kot posledica večjega števila otrok z različnimi virusi in bakterijami. V večini primerov kmalu izzveni, otrok postane odpornejši in posledično manj odsoten.

– Cena vrtca variira glede na družinske prihodke in za nekatere družine pomeni kar precejšen finančni zalogaj znotraj družinskega proračuna.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj