Katero varstvo naj izberem?

0
732
Varstvo.
Varstvo.

Varstvo prepustimo zaupanja vrednim osebam. Katero varstvo naj izberem pa pretehtajmo na podlagi + in - varstva v vrtcu, pri starših ali varuški.

Dejavniki, ki vplivajo na odločitev o izbiri varstva, se razlikujejo od družine do družine: od tega, kateri obliki varstva so starši bolj naklonjeni, do tega, kakšne imajo sploh možnosti. Bodisi imajo ob sebi zaupanja vredne osebe (stare starše ali varuške), ki jim lahko zaupajo svojega otroka, bodisi imajo možnost, da je njihov otrok sprejet v vrtec. O tem katero varstvo naj izberem si preberite prednosti in slabosti posamezne oblike.

Varstvo pri starih starših

Prednosti

Slabosti

Znano in ljubeče okolje, ki ne potrebuje

posebnega uvajanja

Lahko se zgodi, da zaradi nepričakovanih zdravstvenih težav, ki so pogostejše pri starejših, čez noč ostanete brez varstva

Manj stresno

Zaradi podaljševanja delovne dobe so stari starši pogosto še v službi in varstvo pravzaprav prevzamejo stari stari starši

Manjša izpostavljenost različnim okužbam in posledično obolevnost v primerjavi z vrtcem, na ta način se boste izognili pogostim bolniškim dopustom

Otrok je v središču pozornosti, stari starši se prilagodijo otrokovim željam (kar ni vedno nujno dobro)

Navadno je tovrstno varstvo zastonj oziroma cenejše od drugih oblik varstva

Stari starši v pokoju se s tem, ko nudijo varstvo, počutijo koristnejše, poleg tega lahko več časa preživijo s svojimi vnuki

Varuška

Prednosti

Slabosti

Sami se odločite za primerno osebo, po priporočilih znancev, prijateljev, različnih servisov

»Ta oseba naj bo topla, prijazna, vredna zaupanja, skrbna in takšna, ki to delo rada opravlja,« pravi vzgojiteljica Urankarjeva.

Dražja od vrtca ali varstva pri starih starših. Za izbiro si ji potrebno vzeti čas in temeljito izprašati osebo, da se boste lahko odločili za ustrezno osebo.

Individualno se lahko dogovorite o tem, kaj naj varuška otroku nudi: kje bo potekalo varstvo (pri vas ali pri njej), koliko časa, koliko dni na teden, kako bo s prehrano, kaj bosta z otrokom počela (dodatne dejavnosti, kot npr. vožnja na različne tečaje, obisk knjižnice ipd.).

Lahko ima samo vašega otroka, ki se mu lahko v celoti prilagaja.

Punčka na igralih
Punčka na igralih

 Vrtec

Prednosti

Slabosti

Otroku nudi strokovno usposobljeno osebje, ki pozna razvojne značilnosti otroka in spodbuja njegov razvoj. Programi v vrtcih so sestavljeni tako, da pokrivajo vsa področja otrokovega razvoja starosti primerno.

Večja obolevnost otrok, vsaj v prvem letu otrokovega bivanja v vrtcu, kot posledica večjega števila otrok z različnimi virusi in bakterijami. V tem obdobju boste verjetno pogosteje potrebovali bolniški dopust, kar lahko predstavlja problem na delovnem mestu. A gospa Urankar pravi: »Tudi to v večini primerov kmalu izzveni, otrok postane odpornejši in posledično manj odsoten.« Nekateri strokovnjaki so tudi mnenja, da mora otrok določene bolezni enkrat preboleti in da je predšolsko obdobje bistveno primernejše za to kot potem kasneje, ko so otroci že v šoli in lahko daljša odsotnost vpliva na težje spremljanje učne snovi.

Vrtci so urejeni po določenih strogih standardih: strokoven kader, urejene igralnice in zunanje površine, kvalitetne igrače, ki omogočajo primeren razvoj, uravnotežena prehrana.

Prezasedenost vrtcev: pogosto starši ne dobijo vrtca, ker imajo premalo točk na uvrstitvenem seznamu. Staršem svetujemo, da oddajo prošnjo za vrtec že takoj po rojstvu otroka, da se čim prej uvrsti na seznam. Poleg tega naj bodo že v času porodniškega dopusta pozorni, kakšne so kapacitete v posameznih vrtcih v njihovi okolici, ter spremljajo morebitne javne razpise o prostih mestih.

Socializacija je zelo pomembna – navezovanje stikov z vrstniki in usvajanje osnovnih veščin v določenem razvojnem obdobju. »Otrok potrebuje družbo sovrstnikov, socialne izkušnje. Naučiti se mora prilagajanja in osnovnih družbenih pravil, kar je kasneje, v šolskem obdobju, nujno potrebno,« pravi Milena Urankar.

Cena vrtca variira glede na določene družinske prihodke in za nekatere družine pomeni kar precejšen finančni zalogaj znotraj družinskega proračuna.

Možnost izbire med posameznimi vrtci, znotraj teh pa med različnimi programi glede na čas izvajanja (dnevni, poldnevni in skrajšani programi) in glede na osnovna programska načela (kurikulum za vrtce, montessori pedagogika, verski ipd.). Nekateri vrtci nudijo več dodatnih dejavnosti, ki so navadno plačljive, kot so plesne urice, likovne dejavnosti, plavanje ipd.

vnuk_in_dedek

Kaj je še pomembno?

Izbira vrtca

Vzgojiteljica Milena Urankar svetuje: »Starši naj pri izbiri vrtca upoštevajo predvsem specifičnost potreb svoje družine: oddaljenost od doma in službe, delovni čas vrtca, tip programa, urejenost igralnic, zunanje površine. Nekateri želijo več dodatnih dejavnosti tako za otroke kot za starše. Če je v družini več otrok, ki vrtec že obiskujejo, je verjetno lažje, da so vsi v eni enoti.«

Komunikacija vzgojitelj – starši

»Zdrava komunikacija je zelo pomembna. Temeljiti mora na ustreznem spoštovanju in iskrenosti na obeh straneh. Obojim naj bi bil cilj zadovoljen in srečen otrok, saj ta opazuje in čuti, tako verbalno kot neverbalno komunikacijo. Pozitivna ga pomirja, mu da občutek varnosti in sprejetosti, negativna ga zmede in prestraši. Zavedati pa se moramo, da je za vsako sodelovanje potreben čas. Nesmiselno je pričakovati, da bodo starši že od samega začetka zaupali našim odločitvam. Kar je pomembno, je to, da starši spoznajo, da smo na njihovi strani in strani njihovega otroka ter da so oni tisti najpomembnejši pri vzgoji svojega otroka,« še dodaja Urankarjeva. Starši morajo strokovnim delavcem posredovati vse pomembne informacije o otroku, njegovem počutju, zdravstvenem stanju ali drugih posebnostih in družinskih razmerah, ki lahko vplivajo na njegovo vključevanje in počutje v vrtcu. In seveda obratno – strokovni delavci morajo staršem pravočasno sporočiti morebitne pomembne reči, ki so se zgodile otroku v času njegovega bivanja v vrtcu.

Pogovorne ure

V vrtcu se običajno lahko starši enkrat mesečno bolj poglobljeno pogovorijo o otroku. Strokovni delavci staršem predstavijo otrokov razvoj, njegovo vključevanje, njegova močna in šibka področja. V primeru dilem, vprašanj, nesoglasij, se starši najprej pogovorijo s strokovnima delavcema v oddelku. Če gre za različne dileme v zvezi z otrokovim razvojem ali trenutnim funkcioniranjem, pa se staršem priporoča posvetovanje s svetovalno službo vrtca, katere naloga je na strokoven način pomagati otrokom in staršem.

 

 

Vsebina: Katja Urankar in  Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here