Kateri znaki nakazujejo porod

0
1189
nosenica_par

Natančen vzrok za začetek poroda še ni znan. Najbolj verjetna teorija pravi, da pričnejo v otroku nastajati snovi, ki spremenijo raven nosečniških hormonov. Druga teorija predvideva, da se proti koncu nosečnosti poveča občutljivost na snovi v telesu, ki povzročijo krčenje maternice. Kako naj torej veste, da se pričenja porod, če začetek ni jasno določen? To vprašanje skrbi vsako nosečnico, toda lahko ste pomirjeni, saj ga boste zagotovo prepoznali, ko bo napočil pravi trenutek. Pravi znak začetka poroda so pravi popadki, ki širijo maternični vrat.

Poleg že znanih znakov, kot so popadki, pa pred tem tudi drugi znaki nakazujejo porod:

Znaki nakazujejo porod
Znaki nakazujejo porod

Sluznični čep in krvavo obarvan izcedek – Izgleda kot majhna količina svetlordeče ali rjavkaste sluzi. Izločitev čepa je znak bližajočega se poroda, vendar se to lahko zgodi tudi šest tednov pred porodom. Če opazite čep, se posvetujte s svojim ginekologom.

Razpok plodovih ovojev oziroma odtekanje vode – Včasih se zgodi, da poči pred začetkom popadkov. Večina žensk dobi popadke v 24 urah po odtekanju plodovnice. Občasno imajo porodnice popadke še preden jim odteče voda. Če vam voda odteče doma, si zapišite, ob kateri uri se je to zgodilo. Ko plodovnica odteče, ničesar ne vtikajte v nožnico, ker obstaja možnost okužbe. Če po odtoku vode začutite v nožnici utripanje, je to lahko izpadla popkovnica. V tem primeru takoj pokličite zdravnika in odidite v porodnišnico, po možnosti z reševalnim vozilom.

Enakomerni krči – Redni popadki kažejo, da se je porod res začel. Na določeni stopnji poroda kratke in neenakomerne krče zamenjajo ritmični in daljši krči. V nekaterih primerih lahko pride do obratnega sukanja (rotacije). Če začutite bolečine v hrbtu vsakih 5 minut, pokličite svojega zdravnika in pojdite v porodnišnico.

 

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Materinska knjižica
Materinska knjižica

V nadaljevanju preberite kaj je potrebno vzeti s seboj v porodnišnico.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here